Apple's App Store ligt flink onder vuur: ‘Boete van 50 miljoen euro’

News
zaterdag, 05 februari 2022 om 14:30
app storef1632382774
Nederlandse dating apps die gebruikmaken van betalingsmethodes moeten 27 procent van de winst delen met Apple. Alhoewel dit minder is dan de gebruikelijke 30 procent lijkt het erop dat Apple alsnog niet goed bezig is. De App Store ligt inmiddels flink onder vuur.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft strengere regels opgelegd voor Apple waardoor dating apps meer betalingsmethodes kunnen gebruiken. Deze nieuwe regels hebben er ook voor gezorgd dat het percentage wat betaald moet worden aan Apple nu 27 procent is. De ACM liet eerder al weten dat deze apps zowel gebruik moeten kunnen maken van betalingssystemen van Apple als dat van andere partijen. ACM's nieuwe regels hadden vanaf januari 2022 ingevoerd moeten zijn.
Apple liet op de deadline weten dat zij inmiddels voldoen aan alle regels. Toch ging het bedrijf in beroep tegen het ACM vanwege de nieuwe regels. Alhoewel Apple toen van mening was dat zij voldoen aan de regels had het ACM andere plannen en bepaald dat Apple niet voldoet aan de eisen. Apple ontvangt daarom een boete van een magere 5 miljoen euro, dit bedrag loopt elke week met 5 miljoen euro op tot het bedrag van 50 miljoen is bereikt. De reden dat het ACM nu pas ingrijpt komt omdat dating apps hebben geklaagd vanwege het percentage wat zij aan Apple moeten betalen.

App Store ontvangt wel nieuwe features

Alhoewel de App Store dus flink onder vuur ligt wordt deze nog wel geüpdatet. Onlangs heeft de online winkel van Apple er namelijk een nieuwe feature bij gekregen. Met deze features kunnen apps in de App Store op unlisted worden gezet zodat deze door alleen een geselecteerd publiek kunnen worden gevonden. Dit is handig bij bijvoorbeeld festivals waarbij een app nodig is om te zien wie wanneer optreed. Alleen de festivalgangers kunnen dan de app downloaden via een directe link.