Zo luidde Aloy een nieuwe generatie helden in!

Article
zaterdag, 05 februari 2022 om 14:00
horizon forbidden west screenf1592466285
Toen Horizon Zero Dawn in 2017 uitkwam werd Aloy door velen gezien als een vernieuwende verschijning. Sinds Aloy's optreden in Horizon Zero Dawn zien we steeds vaker dat vrouwen de hoofdrol spelen en dat de ervaring misschien nog wel toffer is dan wanneer je als man speelt. In dit achtergrondartikel geven we duiding hoe Aloy een van de gezichten is geworden van PlayStation én hoe het tweede deel haar weer centraal zet.
In deze serie gaan we alfabetisch door de wereld van Horizon heen, in aanloop naar het langverwachte vervolg: Horizon Forbidden West. Vandaag behandelen we letterlijk de eerste letter van het alfabet, want ja, de A staat voor Aloy. De hoofdpersoon van de reeks zetten we daarom extra in het zonnetje.

A is van Aloy

Al vanaf het eerste begin is duidelijk dat Aloy bijzonder is. Oorspronkelijk hoort zij bij de Nora-stam, maar daar wordt ze, moederloos in een stam die het moederschap verheerlijkt, nauwelijks geaccepteerd. Ze groeit dan ook op in de buitenrand van de stam, samen met haar “meester” Rost. Hij traint de jonge heldin elke dag totdat zij op een gegeven moment oud genoeg is om zelf op pad te gaan.
Guerrilla heeft met Aloy een nieuw leven in vrouwelijke hoofdrollen geblazen, al waren vrouwen niet nieuw voor games. Lara Croft zette aan het begin van de eeuw immers de toon al en iedereen herinnert zich Ellie uit The Last of Us in 2013. Toch heeft de Nederlandse studio Guerrilla met Aloy een nieuwe stap gezet.

Een nieuw icoon

Voor PlayStation is Aloy één van de nieuwe gezichten van het merk en staat ze schouder aan schouder met Nathan Drake, Ratchet & Clank en natuurlijk Spider-Man. Dit heeft vele redenen, waarvan de eerste uiteraard de presentatie van het personage is. Ze wordt niet seksistisch of als een lustobject neergezet, maar is ondanks haar vrouwelijkheid ontzettend stoer en dapper.
Tijdens het ontwikkelen van Aloy heeft het ontwikkelteam besloten haar een volle bos met rood haar te geven. Het doel was om onze roodharige vriendin direct te herkennen wanneer zij voorbij komt in bijvoorbeeld een cutscene. Zo leggen de makers uit in het boek The Art of Horizon.
De armor die in de game gebruikt, wordt lijkt allemaal enorm op elkaar, maar vanwege de rode bos haren pik je Aloy er gemakkelijk tussenuit. Als hoofdpersoon valt ze daardoor op en oogt binnen de iconen van PlayStation dan ook zeer uniek. Daarnaast zit het verhaal van Horizon Zero Dawn ook enorm mee.
Net als de speler beleeft Aloy deze wereld voor het eerst. Doordat zij nooit buiten de poorten van het Nora landschap is geweest is alles voor haar nieuw, net als dat alles nieuw is voor de speler. Aloy, net als de speler, maakt voor het eerst stapjes in een wereld die ze niet kent. Zij groeit en de speler groeit mee.
horizon zero dawn wint dutch game awards 119479f1642075160

Aloy in Horizon Zero Dawn

Met Horizon Zero Dawn en de uitbreiding Frozen Wilds zette Guerrilla een waar mirakel neer. Een wonderbaarlijke wereld overheerst door machinale dieren en waarin de mensheid gereduceerd is tot stammen met pijl en boog. In die wereld speelt Aloy de hoofdrol, een jonge vrouw die naar antwoorden zoekt. Aloy wil weten wie haar moeder is, maar wat ze niet weet is dat haar vraag veel diepere geheimen van de wereld bloot zal leggen.
Aloy is op een dag gevonden in de heilig bergen, en daar heeft Rost haar geadopteerd en groot gebracht. Aloy heeft jarenlang getraind, en vrij vroeg in de game komt haar moment om er op uit te gaan en de schone wereld van Horizon Zero Dawn te verkennen. Al moet ze eerst een lastige proef doorstaan, waarvoor ze als beloning respect van de Nora stam ontvangt.
Aloy vindt dit niet genoeg en zit tot de nok toe gevuld met vragen. Wie zijn de machines? Wie is zij? Wie is haar moeder? Waarom staat deze wereld nog overeind en hoe gaat dit allemaal aflopen?
De heldin komt erachter dat zij gemaakt is door machines, honderden jaren geleden. Ze is een kloon van Doctor Elisabeth, die een mechanisme creëerde in een wanhopige poging om de wereld te redden. De robots hadden deze wereld namelijk overgenomen, en het plan Zero Dawn was de enige oplossing. Helaas faalde Zero Dawn door een virus en Aloy is de enige die dit virus kan bestrijden.
Tijdens haar ontdekking in de wereld van Horizon komt zij achter allerlei raadsels en wordt door Sylens goed geholpen om haar belangrijkste missie te bereiken, namelijk het vinden van haar moeder. Ondanks het feit dat de roodharige heldin hulp krijgt van andere personages, zit Aloy ook vol eigen ideeën en laat ze haar mening gelden. Ze is een leider en dat komt in het verhaal constant terug waardoor je als speler al gauw een band opbouwt met het karakter.
horizon forbidden west 4f1622150852

Het succes van Aloy en Horizon Zero Dawn

Maar hoe wist Guerrilla dat Aloy, en het verhaal er omheen, zo goed uit de verf zou komen? In de GAIA cast, de podcast rondom Horizon, vertelt Ben McCaw dat het een gok was. Het team wist niet zeker het goed zou werken waar men mee bezig was, maar toen iedereen bij Guerrilla moest huilen bij het zien van de epiloog wisten ze ergens wel dat de game aan zou slaan. Dat gokje bleek juist te zijn, want Aloy is sindsdien uitgegroeid tot een mascotte van PlayStation.
Aloy is één van de weinige vrouwelijke hoofdpersonen in de first-party games van PlayStation. Samen met Ellie is ze ongeveer de enige heldin van de PS4-generatie. Wanneer je aan PlayStation denkt, denk je als Nederlander gelijk aan Aloy en anders wel aan Ellie.
Voor Horizon Forbidden West lijkt de Nederlandse studio Aloy alleen maar verder uit te gaan diepen. Dit keer moet de heldin een gevaarlijke nieuwe omgeving betreden en het opnemen tegen nieuwe vijanden. Ze heeft daarom nieuwe gadgets, wapens en natuurlijk vragen over wat er in de Forbidden West allemaal aan de hand is.
Heel lang hoeft Aloy niet meer op haar antwoorden te wachten, want Horizon Forbidden West komt al snel uit. De game staat voor 18 februari 2022 op de planning. Dan verschijnt de game op PlayStation 5 en PlayStation 4.