Apple Watch wordt ingezet in medische studie

News
woensdag, 22 februari 2023 om 10:00
apple watchf1584347146
Smartwatches hebben doorgaans allerlei functies en sensoren om je gezondheid in de gaten te houden. Eén daarvan is vaak een ECG-scanner, die bijvoorbeeld op de Apple Watch is terug te vinden. Nu is er in Nederland een medische studie die die ECG-scanner in de praktijk gaat testen.
Hoewel de ECG-scanner van de Apple Watch geen vervanging is voor een volwaardig hartfilmpje in een ziekenhuis, wordt de Apple Watch nu ingezet om hartritmestoornissen vroeg te ontdekken. Er is vaak veel betere preventieve zorg mogelijk als een hartritmestoornis vroeg ontdekt wordt. Een nieuwe studie hoopt met de Apple Watch eerder te kunnen detecteren of mensen in een risicogroep last hebben van boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren).
Gedurende de dag detecteert de Apple Watch of je hartslag normaal is, en bij afwijkingen kan hij je vragen of je een hartfilmpje wil maken. In deze studie van Cardiologie Centra Nederland kunnen medische specialisten meekijken met de data die de Apple Watch verzamelt. In eerste instantie doen er ruim 300 mensen mee aan het onderzoek, waarvan de helft een Apple Watch draagt om te bepalen of het een significant verschil maakt in hoe snel een hartritmestoornis wordt ontdekt.

Apple Watch geleverd door Apple zelf

Apple zelf werkt ook mee aan dit onderzoek, door de benodigde Apple Watches in bruikleen te leveren. Dat gebeurt wereldwijd ook bij enkele andere medische studies die hopen dat de Apple Watch de zorg kan verbeteren. De Apple Watch is eerst uitvoerig onderzocht om te controleren dat het apparaat voldoet aan de medische privacy-eisen.
Een groot voordeel van de Apple Watch is volgens de onderzoekers dat hij veel makkelijker in het gebruik is dan veel medische apparatuur die gebruikt wordt om hartritmestoornissen te ontdekken. In de toekomst is het ook mogelijk dat andere smartwatches ingezet gaan worden. Die moeten dan wel eerst, net als de Apple Watch, gecontroleerd worden op privacy.

Populair Nieuws