Apple verwijdert oude apps uit de App Store, ontwikkelaars zijn boos

News
maandag, 25 april 2022 om 16:00
app storef1632382774
Apple gaat apps en games die al twee jaar niet meer geüpdatet zijn uit de App Store verwijderen. De beslissing is onderdeel van Apple’s App Store-verbeteringsprogramma dat tot doel heeft de online winkel gebruiksvriendelijker te maken en ervoor te zorgen dat klanten ‘geweldige apps vinden die aan hun behoeften voldoen’ die compatibel zijn met nieuwere iOS-apparaten. Sommige ontwikkelaars zijn er alleen niet blij mee.
Ontwikkelaar Protopop Games ontving een e-mail van Apple, waarin het bedrijf het volgende schreef:
De ontwikkelaar deelde de mail op Twitter en schrijft erbij het ‘niet cool’ te vinden. ‘’Console games uit 2000 zijn nog steeds te koop. Dit is een oneerlijke barrière voor indie-ontwikkelaars.’’

Apps in de App Store functioneel en up-to-date

Apple bevestigt dat de wijzingen niet alleen op games betrekking hebben, maar op alle applicaties. Als Apple-medewerkers problemen ondervinden met apps in de App Store, wordt er contact opgenomen met de ontwikkelaars. ‘’Om het voor klanten gemakkelijker te maken om geweldige apps te vinden die aan hun behoeften voldoen, willen we ervoor zorgen dat apps die beschikbaar zijn in de App Store functioneel en up-to-date zijn. We implementeren een continu proces voor het evalueren van apps en het verwijderen van apps die niet langer functioneren zoals bedoeld, de huidige beoordelingsrichtlijnen niet volgen of verouderd zijn,’’ aldus Apple.
Zoals Apple in zijn e-mail aan ontwikkelaars uitlegt kun je de oude apps blijven gebruiken als je ze al geïnstalleerd hebt, ook als ze uit de App Store worden verwijderd. In Europa is er nog hoop voor indie-ontwikkelaars in de vorm van een nieuwe EU-wet, de Digital Markets Act (DMA). Als deze wet wordt aangenomen door het Europees Parlement, moet Apple gebruikers toestaan apps van derden op hun apparaten te installeren. Oudere apps die uit de App Store worden verwijderd zouden dus op deze manier toch weer gedownload kunnen worden.