Zo komt Fortnite mogelijk terug naar iOS

News
woensdag, 30 maart 2022 om 8:00
2022 12 23 fortnite 3f1649748135
Het is alweer bijna twee jaar geleden sinds Apple Fortnite uit de App Store verwijderde. De techgigant deed dit omdat Epic Games een eigen betaalsysteem aan de game had toegevoegd, waardoor Apple inkomsten verloor. De twee bedrijven vechten dit al een tijdje uit in de rechtszaal, maar nu lijkt het erop dat de populaire game binnenkort toch weer op iOS te downloaden zal zijn.
Dit komt door een nieuwe EU-wet, de Digital Markets Act (DMA), die Apple zou dwingen om gebruikers toe te staan apps van derden op hun apparaten te installeren, een proces dat bekend staat als sideloading. De wet moet nog worden aangenomen door het Europees Parlement. Mocht het parlement instemmen, kan de wet in oktober al worden toegepast.
Onder deze wet zou Apple gedwongen worden om gebruikers toegang te geven tot zowel winkels als apps van derden. Hier is het bedrijf fel tegen, omdat het de veiligheid van gebruikers in gevaar zou brengen. ‘’Sideloading toestaan zou de beveiliging van het iOS-platform verslechten en gebruikers blootstellen aan ernstige beveiligingsrisico’s, niet alleen in app-stores van derden, maar ook in de App Store,’’ aldus een rapport van Apple dat vorig jaar werd uitgebracht.

Rechtszaak Epic vs. Apple

Mocht de wet worden aangenomen, dan zou Fortnite dus via een externe winkel gedownload kunnen worden op Apple apparaten. Vorig jaar bepaalde een rechter dat ontwikkelaars andere betaalmethodes in hun games en apps mogen aanbieden, zodat ze geen dertig procent commissie aan Apple hoeven te betalen. Epic was niet helemaal blij met deze overwinning en gaat in hoger beroep, mede vanwege de 20 miljoen dollar aan schade die het bedrijf aan Apple moet betalen.
Wat er in hoger beroep ook bepaald wordt, als deze wet er doorheen komt kan Fortnite straks gewoon weer op iPhones en iPads gedownload worden.