‘Apple stopt mogelijk met Mac Pro’

News
maandag, 14 augustus 2023 om 10:30
Het exacte aanbod van Macs verschilt vaak, maar er zijn computers die Apple altijd op de markt heeft en waarvan er altijd een opvolger in ontwikkeling is. De Mac Pro is bijvoorbeeld zo’n computer die er altijd is, ook laten upgrades soms een tijdje op zich wachten. Maar Apple-kenner Mark Gurman is er niet zeker van of de Mac Pro blijft bestaan.
Apple komt waarschijnlijk binnen afzienbare tijd met de volgende Apple Silicon-chip. Mark Gurman van Bloomberg heeft nu op een rijtje gezet in welke computers je welke M3 chip kunt verwachten. Veel daarvan is redelijk voorspelbaar: de standaard M3 vind je bijvoorbeeld in de MacBook Air en de Mac Mini, terwijl de M3 Pro en M3 Max de kern vormen van bijvoorbeeld de betere MacBook Pro-modellen en de Mac Studio.
Maar bij de M3 Ultra plaatste Gurman een opvallende opmerking. Hij verwacht dat de M3 Ultra naar de betere Mac Studio komt en naar de Mac Pro, maar in het laatste geval alleen “als Apple die blijft maken”. Wellicht staat de toekomst van de Mac Pro dus op losse schroeven.

Mac Pro lijkt veel op Mac Studio

Er zijn veel gebruikers die de Mac Pro waarschijnlijk niet meer zouden missen. De maximaal uitgeruste Mac Studio is vergelijkbaar met de Mac Pro wat betreft de taken waarvoor hij geschikt is. Bovendien is hij kleiner en goedkoper, wat hem voor veel mensen aantrekkelijker maakt.
Met de overstap naar Apple Silicon zijn er bij de Mac Pro bovendien features verloren gegaan. Je kunt bijvoorbeeld geen uitbreiding van het de RAM meer installeren, wat wel mogelijk was bij het Intel-model. De PCIe-slots zijn bovendien niet geschikt voor videokaarten. Het kan dus zijn dat de Mac Pro in de ijskast verdwijnt tot er weer meer onderscheid gemaakt kan worden tussen de Mac Studio en de Mac Pro.