'Apple steelt massaal ideeën van kleine bedrijven'

News
donderdag, 20 april 2023 om 17:30
apple 1839363 1920f1612952324
Elk jaar komt Apple met nieuwe producten die bijna elke keer nieuwe technologieën en features hebben gekregen. Naar verluidt komt dat doordat Apple ideeën steelt van kleine bedrijven.
Apple staat bekend om de vele innovaties die het bedrijf heeft gerealiseerd. Zo zijn smartphones en tablets voor een groot gedeelte zo invloedrijk geworden dankzij de iPhone en iPad. Het bedrijf heeft tegenwoordig ook een heel scala aan producten.
De reden dat Apple steeds met nieuwe technologieën kan komen voor zoveel producten, komt omdat de techgigant ideeën steelt van kleine bedrijven. Dat claimt Joe Kiani in een publicatie van The Wall Street Journal. Kiani werd benaderd door Apple, omdat zijn bedrijf (Masimo Corp.) apparaten maakt om blood oxygen te meten.
Met de technologie leek het een perfecte samenwerking, maar na een eerste gesprek begon Apple ineens personeel over te nemen van Masimo met salarissen die twee keer zo hoog waren. Ook begon Apple met het publiceren van patenten onder de naam van oud-werknemers van Masimo, vergelijkbaar met sensoren die gemaakt worden door het bedrijf. Een jaar later werd een Apple Watch gelanceerd die blood oxygen kan meten.

“Wanneer Apple geïnteresseerd raakt in een bedrijf, is het de kus des doods. Aan het begin word je helemaal enthousiast, maar dan realiseer je je dat het langetermijnplan is om het zelf te doen en alles over te nemen.”

Apple beticht concurrentie van kopiëren

Kiani is niet de enige die zo’n verhaal over Apple vertelt. Volgens WSJ zijn er ‘meer dan twee dozijn investeerders, uitvinders, executives en advocaten’ die soortgelijke verhalen hebben over de techgigant. Eerst komen ze aanzetten met gesprekken voor een samenwerking of integratie, dan stoppen de gesprekken en komt Apple met een eigen versie.
Een woordvoerder van Apple laat weten dat de verhalen niet kloppen. Sterker nog, ‘die bedrijven zijn duidelijk de producten van Apple aan het kopiëren of proberen de concurrentie te stoppen door het gebruik van ongeldige patenten’. Bij het Ministerie van Justitie loopt er momenteel een onderzoek naar de praktijken bij Apple.

Populair Nieuws