Apple laat apps met abonnementen duurder worden zonder toestemming

News
dinsdag, 17 mei 2022 om 13:00
applef1631607554
Apple heeft recent een nieuwe regel geïntroduceerd aan de Apple Store. Daardoor kunnen abonnementen die automatisch worden verlengd in prijs verhoogd worden, zonder dat de klant toestemming moet geven om het abonnement te laten verlengen.
Voorheen moesten klanten altijd expliciet opnieuw akkoord gaan met een abonnement als de prijs omhoog ging, maar dat is nu niet meer het geval. Dat heeft Apple laten weten via een blogpost. Wel hangen er een aantal eisen aan de verandering.
Wordt een maandelijks abonnement verhoogd met meer dan 50 procent en 5 dollar, dan moet er door de abonnee expliciet toestemming gegeven worden om het abonnement te verlengen. In het geval van een jaarabonnement gaat het om 50 procent en 50 dollar.
Opvallend genoeg zegt Apple dat de verhoging aan beide eisen moet voldoen, voordat de regel intreed, in plaats van één van de twee. Nu zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn voor een app om een jaarabonnement stilletjes te verhogen van 10 dollar naar 59 dollar. Het is te hopen dat de regel anders beschreven wordt in de terms and conditions of snel wordt aangepast.

Notificatie bij duurder abonnement

Ongeacht of je wel of geen toestemming moet geven, kunnen apps niet helemaal stilletjes abonnementen steeds duurder maken. Wanneer de prijs van een abonnement omhoog gaat, dan zal de klant wel worden ingelicht via een mail en/of notificatie.
De verandering in de App Store is Twitteraar Max Seelemann al opgevallen eind maart. Toen werd zijn abonnement voor Disney+ namelijk ineens duurder, die hij had afgesloten via de App Store, maar hij hoefde geen toestemming te geven om zijn abonnement te verlengen.