Android kan nu ongebruikte apps automatisch 'verwijderen'

News
dinsdag, 11 april 2023 om 14:30
google pixel 7 1f1666865908
We hebben allemaal wel een aantal apps op onze smartphone staan die we eigenlijk nooit gebruiken. Android kan die apps nu automatisch voor je ‘verwijderen’, zonder dat je je gegevens verliest.
Tegenwoordig is er voor vrijwel elke activiteit of functie een app te vinden. Zo zijn er apps om bij te houden welke biertjes je allemaal in je leven hebt gedronken en apps voor een bezoekje aan een pretpark. Sommige apps gebruiken we één keer en daarna nooit meer, maar vaak vergeten we om zulke apps te verwijderen. Android komt nu met een oplossing daarvoor.
Google is namelijk begonnen met de uitrol van een auto-archive tool, zo meldt The Verge. De feature houdt in dat je apps die bijna niet gebruikt worden, automatisch kan laten archiveren. Dat betekent dat de app ongeveer 60 procent minder ruimte in beslag neemt, maar de app en de bijbehorende data worden niet verwijderd. Als je de app weer wil gebruiken, dan kan je met een druk op de knop de bestanden weer downloaden uit de Play Store - mits de app er nog op staat natuurlijk.
Apps die zijn gearchiveerd zijn makkelijk te herkennen. Op het icoontje van de applicatie is namelijk een cloud-symbool te vinden, dat duidelijk maakt dat de bestanden opnieuw gedownload moeten worden.

Hoe kan je de feature gebruiken?

De functie zal overigens niet automatisch aangezet worden, gebruikers moeten zelf de optie inschakelen. Je krijgt een pop-up te zien wanneer je een nieuwe app downloadt vanaf de Play Store. Als je de pop-up nog niet krijgt, dan betekent het dat jouw smartphone de update nog niet heeft ontvangen.
Google heeft de feature vorig jaar al laten zien in mei, maar sindsdien is het bedrijf er stil over geweest. Apple heeft een paar jaar geleden eenzelfde soort functie gelanceerd, genaamd Offload Unused Apps.