Wie hoopte dat het
chiptekort op zijn einde liep moet helaas teleurgesteld worden. De Amerikaanse minister van economische zaken heeft een onderzoek gedaan naar het chiptekort, en daaruit blijkt dat het nog lang aan kan houden.
In september 2021 vroeg de Amerikaanse minister van economische zaken, Gina Raimondo, 150 bedrijven een vragenlijst in te vullen. Deze lijst moest meer inzicht brengen over hoe de stand van zaken is rondom het chiptekort. Het blijkt dat de meeste bedrijven
ervan uitgaan dat dit probleem de komende zes maanden in ieder geval nog niet opgelost zal zijn. Het
probleem ligt vooral bij de slechte productiecapaciteit van de zogeheten
wafers die nodig zijn om de chip te maken.
Alhoewel de vragenlijst vrijwillig was, had Raimondo wel een troef achter de hand. Hij zou namelijk buitenlandse bedrijven die zich bezighouden met Amerikaanse activiteiten kunnen dwingen om de lijst alsnog in te vullen. Gelukkig werkten veel bedrijven gewoon mee, en heeft Raimondo nu met de grootste bedrijven zoals Samsung en TSMC gesproken.
Waar worden de chips allemaal gebruikt?
Zoals je misschien al uit het bovenstaande kon opmaken brengt de uitslag van de vragenlijst
weinig goed nieuws. De vraag naar chips ligt 20 procent hoger dan in 2019, en volgens Raimondo is dat zorgwekkend. In 2019 was er gemiddeld een voorraad van 40 dagen, nu zijn dat nog maar 5 dagen. Dat zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor fouten.
Het chiptekort is natuurlijk lastig voor de game industrie, maar daar blijft het niet bij. Ook van chips die nodig zijn voor het bouwen van auto’s en het maken van medische apparatuur is er namelijk een tekort. Hoogstwaarschijnlijk zal het dus ook nog erg lang duren voordat de
PlayStation 5 en Xbox Series X “normaal” verkocht kunnen worden.