Amazon wordt aangeklaagd door stichting namens alle Nederlandse gebruikers

News
woensdag, 28 juni 2023 om 13:30
amazonf1657027404
Amazon harkt jaarlijks enorm veel geld binnen, maar het megabedrijf kan binnenkort wel een grote claim tegemoet zien. Stichting Data Bescherming Nederland klaagt Amazon namelijk aan namens alle Nederlandse gebruikers.
Amazon is ooit begonnen als webwinkel, maar het bedrijf is ondertussen veel meer dan dat. Het techbedrijf houdt zich tegenwoordig bezig met de cloud, online advertenties, het streamen van films en series, en AI.
Veel van die zaken hebben ook invloed op elkaar. Zo gebruikt Amazon de data van gebruikers bij het kijken van content op Prime Video of de aankopen op de site voor online advertenties. Maar daarbij gaat het bedrijf te ver volgens Stichting Data Bescherming Nederland. De stichting is daarom van plan Amazon aan te klagen namens alle Nederlandse gebruikers, zo meldt NU.nl.

Waar maakt Amazon zich schuldig aan?

Volgens de stichting plaatst Amazon zonder toestemming van gebruikers trackingcookies, waarmee het gebruikers niet alleen kan volgen op de eigen sites, maar op honderden andere websites. De informatie gebruikt Amazon vervolgens om gedetailleerde profielen op te stellen, om gerichte advertenties te maken.
Het schenden van de privacy zou volgens de stichting ook nog eens erger zijn dan bijvoorbeeld Google of Facebook. Bij die bedrijven ‘betalen’ gebruikers namelijk voor een gratis dienst met hun gegevens. Maar bij Amazon zouden gebruikers producten kopen met hun geld en vervolgens ook nog eens zonder toestemming hun gegevens achterlaten.
Stichting Data Bescherming Nederland heeft nu een claimbrief gestuurd naar Amazon, het bedrijf wordt daarin uitgenodigd voor een gesprek om tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, dan zal er overgegaan worden op een rechtszaak. Amazon stelt dat het bedrijf zich houdt aan ‘alle wettelijke vereisten in de landen en regio’s waar het actief is’.