Amazon wint opvallende zaak rondom verhaal The Rings of Power

News
dinsdag, 19 december 2023 om 11:00
the rings of power horsef1679926988
Amazon heeft één kopzorg minder als het gaat om The Rings of Power. Het bedrijf heeft namelijk een rechtszaak gewonnen rondom het verhaal van de serie.
Met The Rings of Power heeft Amazon enorm veel geld gepompt in het The Lord of the Rings-project, maar het bedrijf heeft niet de rechten gekocht van de originele trilogie van J.R.R. Tolkien. In plaats daarvan is een verhaal geschreven gebaseerd op de appendixen van The Lord of the Rings.
Eerder dit jaar werden Amazon en The Tolkien Estate alleen aangeklaagd voor het verhaal van The Rings of Power. Schrijver Demetrious Polychron claimt namelijk dat zijn fanfiction is gebruikt voor de serie. Hij zou zijn werk ooit hebben aangeboden aan The Tolkien Estate, in de hoop op een samenwerking, en dat verhaal zou vervolgens zijn gebruikt als inspiratie. Polychron ziet overeenkomsten tussen zijn verhaal en The Rings of Power die volgens hem geen inspiratie kunnen zijn.
Een rechter in Californië is het daar alleen niet mee eens, zo meldt Variety. De rechter stelt Amazon en The Tolkien Estate in het gelijk. Na de aanklacht heeft The Tolkien Estate ook zelf een aanklacht ingediend tegen Polychron voor het schenden van copyright. Daar geeft de rechter wel gehoor aan, waardoor de schrijver nu verboden is zijn verhaal The Fellowship of the King en het vervolg The Two Trees te ‘kopiëren, distribueren, verkopen, vertonen of op een andere manier te exploiteren’.

Productie seizoen 2 in volle gang

Terwijl de rechtszaak liep is Amazon natuurlijk doorgegaan met de productie van The Rings of Power seizoen 2. Het filmen is recent ook niet gestopt tijdens de stakingen van The Writer’s Guild of America. Amazon besloot om de productie door te laten gaan zonder de aanwezigheid van de showrunners. Tijdens de acteursstaking moest er wel een pauze worden ingelast.