Amazon stopt met leveren gezichtsherkenningssoftware aan politie

News
donderdag, 11 juni 2020 om 10:00
equipment pavement security security camera 430208f1591860831
De politie ligt zwaar onder vuur in de Verenigde Staten en ook het machtige Amazon grijpt nu in. Het techbedrijf stopt met het leveren van haar gezichtsherkenningssoftware aan politiediensten.
Sinds het overlijden van George Floyd na een hardhandige arrestatie, zijn de straten in de Verenigde Staten gevuld met protesteerders. In veel gebieden gaat het er rustig aan toe, maar op sommige plaatsen zijn er rellen en komt er geweld bij kijken. Ook de politie gaat daarbij vaak over de schreef.
Ondertussen is de politie bezig om zoveel mogelijk protesteerders op te sporen. Veel van hen dragen mondkapjes tegen het coronavirus, maar dat blijkt niet altijd voldoende om hun identiteit te beschermen. De politie maakt namelijk gebruik van Amazon Rekognition, een intelligente gezichtsherkenningssoftware. Daar komt nu alleen verandering in, want Amazon zal een jaar lang de software niet meer leveren aan de politie, dat laat het bedrijf weten in een statement.

Ethisch gebruik van gezichtsherkenningssoftware

Amazon roept daarnaast regeringen op om strengere maatregelen te implementeren, zodat gezichtsherkenningssoftware op een ethische manier wordt gebruikt. Volgens het bedrijf lijkt het Amerikaanse Congres klaar voor die uitdaging en geeft het met deze stop een jaar lang de tijd om nieuwe regels in te voeren.