Ook als je niet kunt zien is er LEGO voor je

Article
zaterdag, 15 juni 2024 om 16:00
Bij sommige hobby’s en activiteiten vallen mensen met specifieke beperkingen soms buiten de boot. Optimaal genieten van LEGO zal voor blinden bijvoorbeeld lastig zijn. Toch is er ook LEGO die juist specifiek voor deze doelgroep is.
Veel LEGO-steentjes kun je op de tast wel goed herkennen. maar ze in elkaar krijgen volgens de instructies zal voor mensen die slecht zien of zelfs blind zijn een uitdaging zijn. Toch heeft juist LEGO een manier gevonden om mogelijk heel waardevol te zijn voor blinden, namelijk met Braille Bricks.

Wat zijn LEGO Braille Bricks?

Je vermoedt het misschien al vanwege de naam, maar een Braille Brick is een steentje waarop een Braille-letter te vinden is. Zoals je waarschijnlijk weet bestaat het Braille-alfabet uit een systeem van opstaande puntjes. Door speciale LEGO-blokjes bepaalde noppen wel en niet te geven kun je dus een Braille-alfabet maken van LEGO.
Omdat op elk steentje ook de traditionele letter staat gedrukt kun je deze steentjes gebruiken om bijvoorbeeld een briefje te schrijven voor een blinde. Maar dat is niet echt het doel van deze steentjes. Er zijn makkelijkere manieren om hetzelfde te bereiken.

Educatieve tool

Het voornaamste doel van Braille Bricks is om kinderen Braille te leren. Daar is ook eigenlijk de hele website van de Braille Bricks aan gewijd. Nog voordat je het überhaupt over Braille hebt, zijn er al activiteiten die helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek.
Vervolgens kunnen de steentjes gebruikt worden voor spelletjes en activiteiten die moeten zorgen dat je steeds bekender wordt met de patronen van Braille en de letters en cijfers die ze vertegenwoordigen. Omdat de steentjes ook nog steeds werken als LEGO zijn er ook wat activiteiten bij waarbij je een bouwwerkje moet maken.
Grote LEGO-sets bouwen zal voor blinden en slechtzienden nog steeds een uitdaging zijn. De Braille Bricks helpen niet bij het lezen van LEGO-instructies en wanneer een bouwwerk groot genoeg wordt zal het waarschijnlijk ook niet bijzonder makkelijk zijn om te vinden waar een steentje moet komen. Maar LEGO biedt dus wel een interessante en hopelijk leuke manier om een belangrijke vaardigheid voor een slechtziende te ontwikkelen.

Helaas geen Nederlandse set

Er is helaas geen Nederlandse set Braille Bricks, maar dat wil niet zeggen dat het hele idee nutteloos is in onze taal. De normale letters van het alfabet (dus zonder accenten en dergelijke) zijn in alle talen hetzelfde. Je zou dus een eind moeten komen met de steentjes uit bijvoorbeeld de Engelse of Franse set.

Populair Nieuws

Laatste Reacties