Wist je dat Harrison Ford veel moest lijden voor Indiana Jones?

Article
zondag, 30 juli 2023 om 15:00
Stuntmensen zijn er met een reden: wat personages in films meemaken is zeker niet altijd veilig. Aan de andere kant hoor je ook vaak van acteurs die hun eigen stunts doen. Voor Harrison Ford is dat alleen niet altijd goed afgelopen, met name bij de Indiana Jones films.
Wie Indiana Jones and the Dial of Destiny heeft gezien, heeft vast al gemerkt dat Harrison Ford op 81-jarige leeftijd nog aardig in vorm is. Toegegeven, hij was tijdens de opnames nog 78, maar veel acteurs zouden op die leeftijd niet zoveel stunts meer doen. Ford heeft de opnames overleefd, maar niet niet zonder problemen.
Je hebt misschien een paar jaar terug al meegekregen dat Harrison Ford gewond raakte aan zijn schouder tijdens het repeteren van een vechtscène. Erg serieus lijk het niet geweest te zijn, maar als wij Harrison Ford waren geweest hadden we ons op dat moment toch afgevraagd of er misschien iets geks aan de hand was met de rol van Indiana Jones. De acteur raakte namelijk al twee keer eerder gewond bij de opnames van een film in de reeks.

Gevaarlijke avonturen

Het ging eigenlijk meteen mis bij de eerste film. Je kent waarschijnlijk de scène waarin Indy op de vuist gaat met een enorme Duitse monteur terwijl er een vliegtuig staat op te warmen. Uiteindelijk is het de monteur die aan zijn einde komt doordat het vliegtuig met draaiende propellers op hem afkomt. Maar in het echte leven reed het vliegtuig over het been van Harrison Ford heen.
In The Temple of Doom ging het ook niet helemaal goed. Er lijkt geen aanwijsbaar incident geweest te zijn, maar de scènes waarin Indy en zijn gezelschap op olifanten rijden waren niet goed voor Fords ruggengraat. Ford kon door de nodige behandelingen vijf weken niet acteren, maar gelukkig leek stuntman Vic Armstrong goed genoeg op Ford dat de opnames door konden gaan. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je zo vaak naar Indy’s rug kijkt in deze film, weet je nu hoe het zit.

Indiana Jones niet het enige gevaar voor Harrison Ford

Overigens zijn filmsets buiten de Indiana Jones-franchise ook niet altijd veilig geweest voor Harrison Ford. Zo had hij weer problemen met zijn been tijdens de opnames van The Fugitive, waardoor hij een groot deel van de film mank loopt. Tijdens de opnames van The Force Awakens sloot er een enorme hydraulische deur bovenop Fords been. Dat ongeluk had fataal kunnen zijn, dus gelukkig is hij er met een gebroken been vanaf gekomen.

Populair Nieuws