Algoritme Twitter blijkt racistisch, witte gezichten worden altijd gekozen

News
woensdag, 23 september 2020 om 10:30
twitter 3319619 1920f1621601260
Het foto-algoritme van twitter lijkt racistische trekjes te hebben. Het algoritme dat foto’s in tweets uitsnijdt blijkt zich namelijk met name op blanke gezichten te concentreren.
Het nieuws van het algoritme is op het social media platform ontploft als een bom. De CDO van Twitter, Dantley Davis, heeft dan ook hier zijn excuses voor aangeboden via zijn eigen twitterkanaal.

Foto's worden niet goed bijgesneden

Het algoritme waar alle commotie om ontstaan is zorgt ervoor dat gedeelde foto’s goed worden bijgesneden, zodat de gezichten van de personen altijd mooi centraal in het midden staan. Maar zo blijkt als er zowel een zwart als wit gezicht in de foto te zien is, kiest het algoritme altijd voor het witte gezicht.
Mensen kwamen erachter dat als je mensen in dezelfde pose zet of als je de posities omwisselt, er altijd wordt gekozen voor het witte gezicht. Zelfs als je een screenshot uit bijvoorbeeld The Simpsons erin zet, zal het algoritme niet voor het zwarte gezicht kiezen.
Het algoritme wordt pijnlijk duidelijk in de onderstaande tweet (klik op de foto's).

Nog meer druk voor Twitter

Twitter kwam eerder deze maand al vervelend in het nieuws. De documentaire The Social Dilemma is momenteel één van de best bekeken docu’s op Netflix en is voer voor discussie. In de documentaire is veel kritiek op de huidige sociale media, waaronder Twitter.