AI wordt massaal gebruikt door game-ontwikkelaars

News
vrijdag, 19 januari 2024 om 11:30
coding ontwikkelaarf1694595258
Kunstmatige intelligentie is een groot gespreksonderwerp in veel industrieën. Zo ook in de game-industrie, want uit onderzoek blijkt dat AI massaal wordt gebruikt door ontwikkelaars.
Vorig jaar was de grote doorbraak voor AI. Met programma’s als ChatGPT, Bing AI en DALL-E worden programma’s met deep learning AI nu door veel mensen gebruikt. Maar kunstmatige intelligentie zorgt ook voor veel zorgen. Zo zijn er acteurs, schrijvers, kunstenaars en andere creatievelingen die vrezen dat hun werk wordt overgenomen door AI.
En die angst is ook niet geheel ongegrond als we kijken naar de game-industrie. Uit een onderzoek van de GDC blijkt namelijk dat AI massaal gebruikt wordt door ontwikkelaars. Bijna de helft van alle ondervraagde studio’s, 49 procent om precies te zijn, geeft aan gebruik te maken van generative AI. Aan de andere kant zegt 23 procent van de ondervraagden geen interesse te hebben om kunstmatige intelligentie te gebruiken voor hun games.
Met name indie-ontwikkelaars maken dankbaar gebruik van de nieuwe technologie. Van die 49 procent is namelijk 37 procent voor de rekening van indie studio’s. Met 22 procent maken AAA en AA ontwikkelaars een stuk minder gebruik van kunstmatige intelligentie en wordt er nog veel met de hand gedaan.

Ontslagen in de game-industrie

Het afgelopen jaar is ook een zwart jaar geweest voor veel ontwikkelaars. In hetzelfde onderzoek geeft 35 procent van de ontwikkelaars aan dat er ontslagen zijn gevallen bij hun bedrijf en 7 procent is zelf ontslagen. Met name bij de QA-afdelingen (Quality Assurance) zijn de meeste slachtoffers gevallen.
Het lijkt er bovendien niet op dat de ontslagen snel ophouden. Zo zijn er recent nog veel ontslagen geweest bij studio’s van de Embracer Group en zijn er zelfs ontwikkelaars helemaal gesloten. Meer dan de helft van de ondervraagden stelt dan ook bang te zijn dat er in de komende twaalf maanden ontslagen vallen bij hun bedrijf.