AI trainen zonder copyright materiaal is 'onmogelijk' volgens ChatGPT-maker

News
woensdag, 10 januari 2024 om 9:00
chatgpt laptopf1680510525
AI is de laatste tijd erg populair geworden, maar het is ook controversieel. Zo ligt het gebruik van beschermd copyright materiaal onder vuur. Volgens ChatGPT-maker OpenAI is het alleen onmogelijk om AI te trainen zonder dat materiaal.
Sinds de opkomst van populaire programma’s als ChatGPT en DALL-E grijpen veel mensen geregeld naar AI om een tekst te genereren, vragen te stellen of een afbeelding te maken. Het zijn handige tools, maar er wordt ook veel gebruikgemaakt van materialen die beschermd zijn door auteursrecht, zoals afbeeldingen van artiesten.
Het afgelopen jaar is er dan ook veel kritiek geweest op AI-bedrijven voor het gebruik van copyright materiaal, nadat artiesten, schrijvers en andere creatievelingen zagen dat hun werk gebruikt werd door AI.
Volgens OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, is het alleen noodzakelijk om zulk materiaal te gebruiken om AI-programma’s te trainen. Dat laat het bedrijf weten aan een commissie van de House of Lords in het Verenigd Koninkrijk, meldt The Telegraph.

“Omdat auteursrecht tegenwoordig vrijwel elke vorm van menselijke expressie dekt - inclusief blogposts, foto's, forumberichten, stukjes softwarecode en overheidsdocumenten - zou het onmogelijk zijn om de toonaangevende AI-modellen van vandaag te trainen zonder gebruik te maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal.”

Een interessant AI-model

Als OpenAI geen materiaal mag gebruiken dat beschermd is door auteursrecht, dan zou het bedrijf terug moeten grijpen naar materiaal dat onder het publieke domein valt. Vaak zijn dat teksten, video’s, afbeeldingen en muziek die al decennia of eeuwen oud zijn.
Het bedrijf stelt dan ook dat het gebruik van alleen data uit het publieke domein een ‘interessant experiment zal zijn’. Het zal alleen niet AI-systemen opleveren die ‘voldoen aan de behoeften van de hedendaagse burger’.