AI blijkt niet bijzonder goed in Pokémon spelen

News
dinsdag, 24 oktober 2023 om 13:00
h2x1 gb pokemonred engb image1600wf1624631802
AI kan van alles, zoals teksten genereren en stemmen nabootsen. Maar er zijn nog veel vlakken waarop het nog veel te leren heeft. Het blijkt bijvoorbeeld dat Pokémon spelen nog erg lastig is voor een kunstmatige intelligentie.
AI is een groot onderwerp sinds ChatGPT eind vorig jaar doorbrak. Er is soms een angst dat AI mensen kan vervangen, maar er zijn ook genoeg dingen die nog niet goed lukken. Na 50.000 uur training is een kunstmatige intelligentie is nog niet zo heel goed in Pokémon.
Peter Whidden probeerde een AI te leren om Pokémon Red te spelen, maar liep daarbij tegen een aantal problemen aan. Aanvankelijk probeerde hij bijvoorbeeld de AI te belonen met punten wanneer hij nieuwe content zag, maar dat maakte dat de AI wegrende van elk gevecht. Dat ging beter toen de AI ook beloond werd voor de totale levels van zijn Pokémon, maar dat maakte dat hij nooit meer een Pokémon Center bezocht, omdat hij veel beloningspunten verloor nadat hij veel Pokémon in de PC stopte.
Uiteindelijk lukte het de AI na 7000 uur (die versneld werden via een emulator) om Brock, de eerste Gym Leader, te verslaan. Maar de weg naar de volgende Gym bleek een ramp: de AI raakte constant verdwaald in de grotten van Mt. Moon en kocht steeds de Magikarp in het Pokémon Center voor de ingang van die grotten. Dat is niet per se de slechtste keuze die je kunt maken, maar het helpt op dat punt in de game niet heel veel met de voortgang. Na 50.000 uur is de tweede Gym niet bereikt.

AI op sommige vlakken juist beter in Pokémon dan mensen

Opvallend was wel dat de AI sommige patronen ontdekte die een mens nooit uit zichzelf zou opmerken. Zo nam hij steeds een heel merkwaardige route door Pallet Town naar de eerste route van de game. Dat bleek een strategie te zijn, want daarmee manipuleert hij de code van de game om hem zo snel mogelijk een Pokémon tegen te laten komen. Dit soort manipulatie wordt meestal alleen door speedrunners gebruikt.