Activision Blizzard overname betekent einde controversiële CEO

News
maandag, 16 oktober 2023 om 14:00
De overname van Activision Blizzard door Microsoft markeert een langverwachte gebeurtenis in de game-industrie, aangezien de deal bijna twee jaar geleden werd aangekondigd. De overname betekent ook het einde van de 'heerschappij' van CEO Bobby Kotick, maar niet direct.
Met een waarde van 68.7 miljard dollar is de overname van Activision Blizzard tot nu toe verreweg de grootste in de game-industrie. De samenvoeging van deze twee giganten heeft het potentieel om de industrie ingrijpend te veranderen.
Een opvallend aspect van deze overname is de beslissing om Bobby Kotick aan te houden als CEO van Activision Blizzard tot het einde van 2023. Dat meldt onder andere VGC. Kotick heeft een lange geschiedenis bij het bedrijf en is al sinds 1991 betrokken bij de leiding ervan. Zijn leiderschap is alleen niet zonder controverse geweest, vooral vanwege de manier waarop hij omging met beschuldigingen van seksuele intimidatie en genderdiscriminatie binnen het bedrijf.
Deze schandalen hebben de reputatie van zowel Kotick als het bedrijf aanzienlijk geschaad. Desondanks blijft hij aan als CEO, deels vanwege een speciale regeling die hem financiële beloningen toekent in het geval van vervanging na een overname. Wel wordt er afscheid genomen van Kotick aan het einde van dit jaar.

Veel winst voor Kotick

Als belangrijke aandeelhouder in het bedrijf zal Kotick aanzienlijke winsten behalen uit de overname door Microsoft. Daarnaast heeft hij recht op een vertrekvergoeding als zijn contract wordt beëindigd of als hij om verschillende redenen binnen een jaar na een verandering van controle bij het bedrijf vertrekt. Dit heeft geleid tot enigszins veel kritiek en controverse binnen de gaming-wereld.
Velen vragen zich af of de overname door Microsoft positieve veranderingen binnen Activision Blizzard zal teweegbrengen en hoe de overgang naar de nieuwe structuur zal verlopen. Wie Kotick zal overnemen is nog niet bekend.

Populair Nieuws