2024 moeilijk voor games: “Studio’s gaan sluiten”

News
dinsdag, 23 januari 2024 om 14:30
saints row 2022 4f1661080433
Het is je misschien al opgevallen dat er in 2023 heel veel ontslagrondes zijn geweest in de game-industrie. Maar met dat jaar achter de rug wordt het niet per se beter. Veel topmensen van gamebedrijven verwachten dat alle ontslagen in 2024 plaatsmaken voor permanente sluitingen.
Naar schatting zijn er in de game-industrie vorig jaar ruim 10.000 banen geschrapt, een trend die ook in 2024 wordt doorgezet. Bovendien wordt het waarschijnlijk erger, zo vertellen verschillende CEO’s van gamebedrijven anoniem aan GamesIndustry.biz. Eén CEO noemt 2023 het jaar van ontslagen en 2024 het jaar van sluitingen.'
Dat geldt voor studio’s maar ook voor uitgevers en andere gaming-gerelateerde bedrijven. Er zijn volgens deze CEO "te veel bedrijven die geen winst maken in video games”. De industrie gaat “twee pijnlijke jaren” tegemoet.

Industrie kampt met overschot aan games

Dat heeft voor een groot deel te maken met de pandemie, zo meent een andere CEO. Er was destijds veel vraag naar games, waardoor er op dat moment te veel projecten groen licht hebben gekregen. Uitgevers tekenen al voor minder games, maar voor een gezondere industrie moet de releasekalender er weer uit gaan zien zoals vóór de pandemie. Dat gaat zeker twee jaar duren.
Een vergelijkbaar geluid werd onlangs al gegeven door de CEO van uitgever Nacon. Hij gaf aan dat digitale stores overspoeld worden met games, waardoor de meeste praktisch onzichtbaar worden. Studio's die kleinere titels maken hebben een specifieke, nog niet bediende niche nodig om nog op te vallen.

Populair Nieuws