Final Fantasy 7 Rebirth heeft tal van verschillende minigames, maar het meest opvallende is wellicht Queen’s Blood. Het nieuwe kaartspel komt geregeld terug in de grote
JRPG van
Square Enix en dus is het handig als je weet hoe je de game moet spelen. Tijd om alvast uit te leggen hoe Queen’s Blood in
Final Fantasy 7 Rebirth werkt.
De basis
De basis van Queen’s Blood is niet bepaald lastig te begrijpen. In de game krijg je een bord voorgeschoteld met vijftien lege vlakken, verdeeld over drie stroken. Jij begint aan de linkerkant, terwijl de tegenstander vanaf rechts start.
Als doel heb je om zoveel mogelijk punten te verzamelen, die alleen verzilverd worden als je op één van de drie stroken de meeste punten hebt. Dit doe je door kaarten te plaatsen op het veld, eerst jij en dan de tegenstander. Welke kaart je kunt plaatsen hangt alleen af van hoeveel pionnen dit kost.
Bij een leeg speelveld heb je drie vlakken met één pion staan en zijn je opties dus wat gelimiteerd. Iedere kaart heeft een bepaald aantal punten dat deze waard is en bouwt daarmee het aantal punten per strook, waarbij elke kaart ook een bepaalde invloed heeft op het aantal pionnen in de omliggende vlakken.
Ook heeft elke kaart een ander effect en vanaf daar kun je al snel strategische keuzes maken. Bouw je naar drie pionnen (maximaal aantal) om een super sterke kaart te plaatsen of ga je toch voor het uitbouwen naar voren zodat je de meeste kaarten kunt neerleggen? Het zijn de eerste vragen die door je hoofd spelen tijdens een match.
Kaarten begrijpen
Die kaarten zelf zijn dus ook enorm belangrijk, maar je kunt niet oneindig veel kaarten krijgen. Een deck bestaat uit maximaal vijftien kaarten en voorafgaand aan een match mag je deze zelf samenstellen. Heb je je favoriete combinatie gevonden, kun je beginnen met spelen.
Bij de start van een match krijg je vervolgens vijf kaarten in de hand. Mochten deze niet in de smaak vallen, kun je de kaarten die je niet gelijk wil aanvinken. Deze gaan terug je deck in en je krijgt willekeurige, nieuwe kaarten in de plaats voor de aangevinkte kaarten.
De kaarten zelf zijn overigens stuk voor stuk gebaseerd op monsters en figuren uit Final Fantasy. Deze kun je bij verschillende winkels in de game kopen, terwijl je ook nieuwe kaarten krijgt door wedstrijden te winnen van andere NPC’s.
Controle pakken
Uiteindelijk is het doel van Queen’s Blood om de controle te krijgen over het speelveld. De kaarten die je plaatst levelen, zoals je al kon lezen, de omliggende vlakken. Hierdoor krijg je alleen ook de controle over vlakken die in het bereik van je tegenstander liggen.
Jouw pionnen op het speelveld worden groen aangeduid, terwijl die van de tegenstander rood kleuren. Wanneer een kaart van de tegenstander ervoor zorgt dat hij de controle krijgt over een positie nabij één van jouw pionnen is het tijd om te schakelen. Zolang jij op je groene pion namelijk een kaart kunt plaatsen dat effect heeft op de roodkleurende pion van de tegenstander, kun je dit gebied overnemen.
Op deze manier wil je er als het ware voor zorgen dat je meer kaarten op het speelveld kwijt kunt. Zo kun je immers meer punten verzamelen en is de kans groter dat je wint. Je moet immers twee van de drie stroken zien te winnen, omdat de kans anders microscopisch is dat je genoeg punten verzameld om te winnen.
Het totale puntenaantal is uiteindelijk leidend. Daarom kan een gelijkspel je soms ook al helpen op één strook. Zolang jij op de strook die je wint vervolgens meer punten hebt dan de tegenstander is de winst voor jou.
Ga jij Queen’s Blood spelen in
Final Fantasy 7 Rebirth? Laat het ons weten in de reacties!