Zo verwijder je een Android of iPhone virus van je smartphone

Article
zondag, 20 februari 2022 om 10:00
iphone pexelsf1644594063
Het is heel makkelijk om een virus op te lopen op je telefoon, maar hoe kom je toch van die koppige dingen af? We nemen je dan ook graag stap voor stap mee in het verwijderen van de boosdoener.
Het kan iedereen overkomen, je bent op je telefoon aan het scrollen of wilt iets downloaden en voor je het weet heb je een virus te pakken. Malware komt vaak voor op telefoons en kan lastig zijn om van af te komen. Maar wat moet je daar nou mee doen, is je iPhone nog te redden? Om hier een handje te helpen hebben wij opgezocht hoe je het beste een virus kunt verwijderen van jouw Android telefoon of iPhone!

Virus verwijderen van Android:

Bij veel Android-malware zijn schadelijke apps de boosdoener. Hoewel Google hard optreedt tegen dit soort apps zijn diezelfde apps vaak al duizenden keren gedownload voordat ze verwijderd zijn. Om een schadelijke app handmatig te verwijderen doe je het volgende:
Schakel over naar de veilige modus van je telefoon. Via de veilige modus stopt de telefoon alle externe apps. Zo kom je snel en makkelijk te weten of het probleem inderdaad ligt bij een onbetrouwbare app. Door de aan-uitknop ingedrukt te houden zou de telefoon je moeten vragen om te herstarten in de veilige modus. Als dit is gelukt verschijnen er onderin de woorden 'Veilige Modus' op je scherm.

Vind de boosdoener

Vervolgens open je Instellingen en ga naar het tabblad Apps beheren (Of iets soortgelijks), vervolgens bezoek je het tabblad Gedownloade apps of Geïnstalleerde apps en ga je op zoek naar een verdachte app.
Een verdachte app kan je op twee manieren herkennen, het kan een app zijn waarvan je je niet herinnert hem ooit te hebben gedownload of het kan een app zijn die je hebt gedownload rond de tijd dat je telefoon vreemd ging doen. Weet je nou niet meer precies welke app je had gedownload, scroll dan even rustig door de hele lijst heen en kijk of dat helpt!

Verwijder de app

In de meeste gevallen zijn je problemen opgelost door de app simpelweg te verwijderen. Tenzij de app beheerderstoegang heeft en de ‘verwijder’ knop grijs blijft. Dan is het belangrijk de beheerderstoegang weg te halen: Instellingen > Beveiliging > Apparaat beheerders en dan kan je zien of de ‘schadelijke’ app toegang heeft.
Sommige virussen verschuilen zich in de browsers in plaats van. apps. Een manier om dit te herkennen is het veel worden omgeleid naar websites die je oorspronkelijk niet wilde bezoeken. Om dit op te lossen kun je het beste je ‘cache’ opschonen.
Ga via Instellingen naar je Apps en zoek naar de Chrome app, ga dan naar Opslag & cache, tik op het wissen van de Cache en wis vervolgens ook daar je opslag.
Op deze manier zou je weer helemaal fris moeten kunnen scrollen. Is je probleem nog steeds niet opgelost? Dan is het waarschijnlijk tijd om je telefoon te resetten naar de fabrieksinstellingen.

Een virus verwijderen van je iPhone

Het verwijderen van een virus op een IPhone gaat gelukkig een stuk minder moeilijk dan op Android. Malware kan namelijk niet zomaar de IOS binnendringen, wat betekent dat er bij een virus het probleem vaak ligt bij een app. Heb je nou een virus op je IPhone dan los je dat zo op:

Wis de geschiedenis en gegevens

Als je pop-up meldingen of ‘foutmeldingen’ krijgt op Safari dan heb je waarschijnlijk last van een digitale infectie. Ga naar Instellingen en scroll omlaag naar Safari, vervolgens wis je daar je geschiedenis en websitedata. In de meeste gevallen zal dit al je problemen met je IPhone moeten oplossen.
Lukt het nog steeds niet helemaal? Je kan altijd proberen om je telefoon te herstarten. Het klinkt misschien simpel maar door je telefoon een aantal keer opnieuw op te starten kan het probleem soms worden opgelost. Helpt dat allemaal niet en ben je ten einde raad?
Als de twee opties hiervoor niet hebben geholpen, heb heb je mogelijk nog maar een paar opties over. Zo zou je contact kunnen zoeken met een professional die jou misschien met je probleem kan helpen. Je zou een eerdere back-up van je telefoon kunnen laden of als laatste redmiddel je telefoon terug kunnen zetten naar de fabrieksinstellingen. Bij dit laatste raak je wel al je gegevens kwijt dus denk hier goed over na!
Hopelijk helpt dit de volgende keer dat je weer iets raars merkt op je telefoon, mocht je nog tips hebben om van een virus af te komen laat het ons dan vooral weten!

Populair Nieuws