Zo kun je aan een LEGO exclusive set komen

Article
zondag, 09 juni 2024 om 12:00
Het LEGO-aanbod van verschillende winkels is niet altijd hetzelfde. Soms betekent dat niet zoveel en heeft het gewoon te maken met de ruimte in de winkel en de sets die daar goed lopen. Maar exclusives maken de boel iets ingewikkelder: wat is een exclusive en waar kun je ze kopen?
Heb je online een leuke LEGO-set gezien maar kun je hem in geen enkele winkel vinden? Niet getreurd, dat betekent niet dat je er niet aan kan komen. Het heeft bijvoorbeeld niets te maken met de regio waar je in woont. Sets worden meestal niet in maar één land op de markt gebracht.
Maar er zijn wel degelijk exclusieve LEGO-sets die je niet overal kan krijgen. Dat is alleen niet afhankelijk van het land waar je woont, maar van de winkel waar je koopt. LEGO bepaalt namelijk soms dat een specifieke LEGO-set niet overal te vinden is.

Waar kun je een LEGO Exclusive kopen?

De allermakkelijkste manier om zeker te weten dat de exclusieve set die je wil hebben waarschijnlijk verkrijgbaar is, is om rechtstreeks bij LEGO te winkelen. Dan kan door naar één van de stores in ons land te gaan, of door bij LEGO.com te bestellen. Onder “winkelen > exclusieve items” kun je alle exclusives die op dat moment verkrijgbaar zijn vinden.
Er zijn ook andere winkels waarbij je exclusieve sets kan kopen. Vaak kun je exclusives bijvoorbeeld ook bij bol vinden, al is dat niett altijd vanaf de lancering van de set het geval en ook niet altijd meteen bij lancering. Als je wil weten of een winkel een exclusieve set heeft kun je natuurlijk online even kijken of hij in het assortiment zit.

De echt bijzondere exclusive is iets lastiger

Er zijn ook nog andere exclusives die iets lastiger te bemachtigen zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een set alleen bij San Diego Comic Con of een ander evenement verkrijgbaar is. In dat geval komen ze normaal gesproken ook niet op een andere manier in de handel (in 2020, toen SDCC niet doorging, werd een exclusieve Star Wars-set via LEGO.com verkocht, maar dat is een hoge uitzondering). Dit zijn ook gelijk de enige sets waarvoor je minder kans hebt om ze te kopen afhankelijk van waar je woont.
Als je niet in staat bent om bij zo’n evenement aanwezig te zijn, maar de set wil hebben, heb je pech. Je kunt natuurlijk later online kijken of iemand een exemplaar doorverkoopt. Maar iemand die dat doet weet meestal ook wel dat zo’n set bijzonder is en vraagt er doorgaans geen zachte prijs voor.

Gift with Purchase en Insider-sets

Een ander fenomeen waar vaak zeldzame sets uit voortkomen is de Gift with Purchase, ook wel Cadeaus bij aankoop. Soms is het zo dat wanneer je bestelt bij LEGO.com en aan een bepaald bedrag komt, er een speciaal klein setje cadeau wordt gedaan. Rond May the Fourth is er bijvoorbeeld altijd een kleine set die wordt weggegeven wanneer je een groot bedrag uitgeeft aan Star Wars-lego, maar een Gift with Purchase kan ook iets anders vieren, zoals Valentijnsdag of het begin van een seizoen.
In sommige gevallen is een Gift with Purchase verbonden aan een specifieke set. Wie snel was met een Barad-dûr bestelling kreeg bijvoorbeeld een Fell Beast met Nazgûl. De Goudgrijp-set van Harry Potter kwam met een extra kluis als je snel genoeg was.
Insiders kunnen ook speciale sets kopen, niet voor geld, maar voor punten. Net als voor Gift with Purchase-sets geldt daar vaak dat de oplage en periode waarin je de set kunt krijgen beperkt is. Gift with Purchase- en Insiders-sets kunnen dan ook wat waard worden als je ze hebt en duur zijn als je ze later tweedehands zou willen kopen.

Meestal dezelfde kansen voor een exclusieve LEGO-set

Een exclusive bij LEGO betekent dus niet dat je het hele land moet afreizen om aan een set te komen. In sommige gevallen kan het zijn dat een set alleen op een evenement verkocht wordt, maar meestal geldt dat als je een set wil hebben, je er in ieder geval online aan kan komen. Het is niet zo dat we in Nederland sets niet krijgen die in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Amerika overal in de schappen liggen.