5 toffe feitjes over het Nederlands elftal op het EK met bizarre details

Article
zondag, 09 juni 2024 om 11:00
voetbal kijkenf1645632304
Het EK voetbal komt er aan en het Nederlands elftal is daar uiteraard bij. Om alvast in de stemming te komen, zetten we daarom vijf toffe feitjes van het Nederlands elftal op het EK voor je op een rijtje. En dat Nederland ooit op het EK gewonnen heeft, verklappen we nu maar alvast want dat weet iedereen!

Historie in de maak

We trappen de lijst af met een feitje dat betrekking heeft op het aankomende eindtoernooi van Europa. Bondscoach Ronald Koeman heeft namelijk bekendgemaakt dat Bart Verbruggen de eerste keeper van het Nederlands elftal is dit EK. Daarmee heeft de doelman van Brighton & Hove Albion een primeur te pakken.
Verbruggen is de jongste doelman ooit voor het Nederlands elftal. De in Breda geboren keeper wordt op 18 augustus pas 22 jaar oud en maakt daarmee zijn debuut op een eindtoernooi terwijl hij nog 21 jaar en 303 dagen oud is. In de historie wordt hij daarmee de derde jongste keeper ooit (achter Iribar uit Spanje in 1964 en Wiliam Schrojf uit Tsjechoslowakije in 1960).

Nederlandse trots

Een ander opvallend weetje van het Nederlands elftal is dat de ploeg nog altijd het record in handen heeft voor grootste uitslag op het Europese eindtoernooi. Tenminste, het is een record dat Oranje deelt met Spanje sinds het EK 2020 (dat in 2021 gespeeld werd). Nederland won namelijk met 6-1 van Joegoslavië. In 2021 won Spanje ook met vijf doelpunten verschil, maar dan van Slowakije (5-0).

Goaltjesdief

Hoewel we het Nederlands elftal tegenwoordig niet meer zo heel veel goals zien maken, was dat wel eens anders. Tijdens het EK is Oranje namelijk meerdere keren het meest productieve land op de Europese eindronde geweest. Dat gebeurde in 1988, toen Nederland Europees kampioen werd, en in 2000.
Laatstgenoemde is daarbij wel een opvallende. Nederland stond toen namelijk niet op eenzame hoogte, want ook Frankrijk was uiterst productief. Beide landen scoorden dertien keer op de eindronde in 2000, terwijl Nederland in 1988 maar acht keer tot scoren kwam en daarmee de titel pakte.

Recordhouders binnen en buiten het veld

Binnen het Nederlands elftal zijn er een aantal recordprestaties als het aankomt op meeste goals en meeste interlands. Hoewel in beide rijtjes spelers staan die momenteel nog steeds voor Oranje voetballen, heeft slechts één van de twee daadwerkelijk kans om tijdens het EK 2024 een record te breken.
Memphis Depay kan bij een ijzersterke prestatie op het EK namelijk Robin van Persie inhalen op de topscorerslijst voor meeste goals. Momenteel heeft Memphis er 44, terwijl Robin van Persie nog op de eerste plek staat met in totaal 50 goals. Daley Blind staat op een gedeelde vijfde plek voor meeste interlands met 106, maar moet minimaal 135 interlands spelen om Wesley Sneijder in te halen.

Balans bewaken

Wat het Nederlands elftal dit jaar tijdens het EK natuurlijk wil, is het kampioenschap van Europa winnen. Toch is als we kijken naar de geschiedenis kan Oranje een bijzondere reeks neer te zetten. In de laatste negen edities van het Europees Kampioenschap voetbal wist Oranje namelijk vier keer minimaal de halve finale te bereiken.
Met het EK 2024 kan Nederland dan ook de balans rechttrekken. Mits dit jaar minimaal de halve finale bereikt wordt, haalt de nationale ploeg een statistiek dat eens in de twee EK’s (in de laatste tien edities) de halve finale bereikt wordt. De oudste daarvan is toevalligerwijs de 1988-editie toen Nederland won.

Populair Nieuws