Wat maakt een LEGO-set eigenlijk "voor volwassenen"?

Article
vrijdag, 31 mei 2024 om 21:00
In de afgelopen jaren richt LEGO zich steeds meer op volwassenen. Sommige sets worden nu zelfs als 18+ bestempeld op de doos. Maar wat houdt dat eigenlijk in?
LEGO is op de eerste plaats kinderspeelgoed. Maar omdat je er met genoeg oefening en ruimtelijk inzicht alles mee kan bouwen, zijn volwassen fans een allesbehalve nieuw verschijnsel. Er zijn zelfs sets die echt gericht zijn op volwassenen.
lego star wars rex helmf1674751135

Hoe kan LEGO 18+ zijn?

Op die sets voor volwassenen zie je vaak “18+” staan en dat is voor sommige mensen die wat minder bekend zijn met LEGO nog wel eens verwarrend. Misschien komt dat door dingen als Kijkwijzer voor films en series en PEGI voor games. Als die iets als 18+ bestempelen is het vanwege bijvoorbeeld geweld, naaktheid of iets anders waarvan we meestal vinden dat kinderen het niet zomaar te zien mogen krijgen, laat staan zonder ouderlijk toezicht.
Maar dat zijn dingen die je sowieso niet terugvindt in LEGO-sets. Als je dan ook nog naar specifieke voorbeelden gaat kijken, slaat het al helemaal nergens meer op. Een Disney-kasteel, de Mona Lisa, Simba uit The Lion King, diorama’s uit Star Wars. Van liters bloed is zeer zeker geen sprake.
De leeftijden op een LEGO-set zijn dan ook geen Kijkwijzer. Er is geen extern orgaan dat een verplichte leeftijdsclassificatie op een set hangt. De leeftijden komen vanuit LEGO zelf.

Zijn LEGO-sets voor volwassenen extra moeilijk?

De meest logische verklaring voor de leeftijden op LEGO-sets is de complexiteit van de set. In principe is dat ook waar de leeftijdsclassificatie meestal op gebaseerd is. Met name voor kinderen onder de 10 maakt de leeftijd uit. Een set voor 4 jaar en ouder is heel anders dan een set voor 6 jaar en ouder.
In sets voor hele jonge kideren vind je bijvoorbeeld vaak onderdelen die je in sets voor oudere kinderen uit meerdere steentjes zou moeten maken. Een vierjarige krijgt het hele chassis van een auto in één keer, terwijl een kind van zes de stukjes krijgt om het chassis van een LEGO-auto te maken. Naarmate de leeftijd op de doos hoger wordt, wordt er een steeds fijnere motoriek verlangd en kunnen de vereiste technieke steeds ingewikkelder zijn.
Ook bij 18+ sets speelt dat deels een rol. Het zal voor een kind van onder 10 lastig zijn om zo’n set zonder hulp te bouwen. Maar is het voor je tiener ook zo moeilijk? De fijne motoriek en het geduld voor priegelige stappen in het bouwproces zullen de meeste mensen wel hebben voor ze 18 worden.

Het is ook een beetje marketing

Het klopt dat een tiener waarschijnlijk een 18+ set kan bouwen. Als je 16-jarige graag een LEGO Star Wars helm of diorama wil, hoef je je ook vast niet druk te maken dat ze niet oud genoeg zijn. Uiteindelijk is de leeftijd 18+ namelijk vooral een marketing-dingetje.
Het is nog maar een paar jaar geleden dat het 18+-label voor het eerst op een LEGO-set stond. Dat viel samen met het moment dat LEGO meer sets ging maken die specifiek een volwassen segment van de markt moesten aanspreken. Die zijn in veel gevallen minder interessant voor kinderen.

Meer te besteden, minder tijd om te spelen

Sets voor volwassenen hebben vaak minder features om mee te spelen, laten minifguurtjes vaak geheel achterwege en stellen dingen voor waar kinderen mogelijk minder interesse in hebben. De Atari 2600-set kan een tiener waarschijnlijk prima bouwen, maar iemand van die leeftijd heeft waarschijnlijk geen enkele nostalgie voor die spelcomputer.
Natuurlijk zijn er wel 18+ sets die kinderen ook geweldig zullen vinden. We noemden al een Disney-kasteel en verschillende Star Wars-sets. Veel van die sets zijn alleen vrij groot en dus duur. Het zijn de volwassenen die hun eigen geld verdienen en dus vaker een dure set kunnen kopen.
Zelfs dan blijven er sets over die niet duur zijn en ook vast kinderen aanspreken, zoals de Piranha Plant van Mario. Deze set is absoluut leuk voor kinderen, maar is niet het soort Mario-set dat bedoeld is om mee te spelen. De 18+ leeftijd geeft bij LEGO niet zozeer aan dat iets ongeschikt is voor kinderen, maar dat een set niet te kinderachtig is voor een volwassen fan.