Zo kijk je de GP van Singapore gratis dit weekend!

Article
zaterdag, 16 september 2023 om 9:00
max verstappen gp singapore 2022f1694416940
Na een weekje rust gaat de Formule 1 verder, deze keer in het altijd benauwde Singapore. Als je de GP gratis wil kijken, dan kan dat op deze manier.
Hoewel het Marina Bay Street Circuit niet een baan is waar al sinds de jaren 50 of 60 wordt geracet in de Formule 1, voelt de GP van Singapore wel al aan als een klassieker. Dat komt ook mede doordat de Grand Prix iets nieuws heeft geïntroduceerd in de sport, wat tegenwoordig aanvoelt als iets traditioneels: nachtraces. De race in 2008 was de eerste keer dat er door middel van floodlights na zonsondergang kon worden gescheurd over het asfalt.
De race is daarnaast ook memorabel door de vrij hoge moeilijkheidsgraad voor coureurs. Het stratencircuit is namelijk krap en kent geen genade. Er zijn maar weinig run-off areas, dus als je een foutje maakt, dan is de kans groot dat je direct uit de race ligt. En de concentratie vasthouden in Singapore is al een uitdaging op zich.
De luchtvochtigheid in het land ligt namelijk hoog en gepaard met de hoge temperaturen, zelfs na zonsondergang, is dat een recept voor zweet. Heel veel zweet. Tijdens de race verliezen coureurs meerdere kilo’s gewicht en dat gaat zelfs de getrainde atleten niet in de koude kleren zitten. Een paar jaar geleden kon Lewis Hamilton zelfs bijna niet staan op het podium en viel hij bijna om.
De GP van Singapore is ook steevast de langste race van het jaar geweest. Dat komt niet door de afstand, er is namelijk altijd een minimale lengte die afgelegd moet worden voor een Grand Prix, maar door de rondetijden. Door alle bochten kan er maar weinig vol gas worden gereden en dat betekent dat het lang duurt om de verplichte 305 kilometer af te leggen.
Dit jaar zullen de rondetijden wel een stuk sneller zijn. De verwachting is een verbetering van ongeveer tien seconden. Dat komt niet doordat de auto’s zoveel sneller zijn dan vorig jaar, maar vanwege een nieuwe layout. Bocht 16 tot en met 19 zijn verwijderd en in plaats daarvan is er nu een recht stuk van bijna 400 meter. Dat gaat mogelijk ook voor meer inhaalacties zorgen op het Marina Bay Street Circuit.
sergio perez gp singapore 2022f1694702228

Gratis de GP van Singapore kijken

Als je niks van het raceweekend wil missen, dan heb je in Nederland een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro - de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 verschillend geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports weer een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. En In andere landen is F1 helemaal gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Luxemburg. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via RTL Zwee. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Luxemburg wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Singapore volgen.