Zo kijk je de GP van Monaco gratis zonder Viaplay-abonnement

Article
vrijdag, 24 mei 2024 om 8:00
gp monaco 2023 regen
Dit weekend staat de legendarische GP van Monaco op de planning. Als je niks wil missen van de Grand Prix, dan kan je de race op deze manier gratis kijken.
Het komt niet vaak voor dat een Grand Prix in de Formule 1 tegelijkertijd legendarisch is en onlosmakelijk verbonden met de sport, maar ook elk jaar onder vuur ligt. Klassieke circuits als Silverstone, Spa-Francorchamps of Monza worden door de meeste fans immers geprezen en mogen volgens hen nooit van de kalender verdwijnen. Maar dat geldt niet voor de GP van Monaco.
Door de straten van het prinsdom wordt al sinds 1929 een race gehouden en sinds 1950, het allereerste jaar van de Formule 1, is de Grand Prix toegevoegd aan de racekalender. Alleen in 1953 en 1954 werd de race niet georganiseerd omdat de nieuwe regels nog niet klaar waren en in 2020 werd hij last-minute afgelast vanwege de coronacrisis.
De reden dat er zoveel kritiek is op de GP van Monaco, komt doordat de baan niet meer van deze tijd zou zijn. De auto’s zijn anno 2024 een stuk breder in vergelijking met voorgaande decennia, waardoor het enorm lastig is geworden om in te halen op het circuit. Zelfs als iemand bewust traag gaat rijden om de rest achter zich op te houden, zoals Fernando Alonso in 2022, is het voor de rest niet mogelijk om erlangs te komen.
Er wordt daarom voornamelijk uitgekeken naar de kwalificatie op de straten van Monaco. Kwalificeer je op pole position, dan heb je immers een goede kans om zondag gekroond te worden tot de winnaar van de Grand Prix. Op zaterdag wordt dan ook alles gegeven door de coureurs. Vorig jaar moest Max Verstappen bijvoorbeeld tot het gaatje gaan - en toucheerde hij uiteindelijk een paar keer de muur - om de snelste ronde neer te zetten.
Dit jaar zal de concurrentie waarschijnlijk moordend zijn. McLaren heeft de laatste twee raceweekenden bewezen dat het in topvorm verkeert en dat de upgrades perfect hebben uitgepakt. En Charles Leclerc wil eindelijk een keer zijn thuisrace op zijn naam schrijven. In het verleden heeft de Monegask daar extreem veel pech gehad en ooit zal het geluk hem een keertje moeten toeschijnen.

Gratis de GP van Monaco kijken

Om alles live te volgen in Monaco, heb je een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro. Dat zijn de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 weer anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie - tot in ieder geval het einde van dit seizoen - in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. En in andere landen is F1 helemaal gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Luxemburg. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via RTL Zwee. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Luxemburg wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent met een server en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Monaco volgen.