Zo kan je de F1 GP van Canada gratis kijken!

Article
zaterdag, 17 juni 2023 om 10:00
max verstappen gp canada 2022f1686908230
De Formule 1 gaat dit weekend weer de Atlantische Oceaan over, deze keer naar Montreal voor de GP van Canada. Als je niks wil missen, dan kan je de race op deze manier gratis kijken.
De Formule 1 wordt al georganiseerd op het Circuit Gilles Villeneuve sinds de jaren 70 en dat is niet zo vreemd. De baan is speciaal gebouwd voor de koningsklasse van de motorsport op een schiereiland middenin Montreal. Het circuit zorgt dan ook regelmatig voor spectaculaire races, mede dankzij de beruchte Wall of Champions, waar veel coureurs hun race hebben beëindigd.
Het circuit bestaat uit een aantal lange rechte stukken, afgewisseld met een aantal technische en langzame bochten. De karakteristieken van veel auto’s komen dan ook goed tot hun recht op het Circuit Gilles Villeneuve. Vorig jaar bijvoorbeeld wist Ferrari steeds tijd te winnen in de eerste sector, met de meeste bochten, terwijl Red Bull Racing weer tijdwinst wist te pakken op de rechte stukken. Uiteindelijk was het Max Verstappen die er met de overwinning vandoor ging, kort gevolgd door Carlos Sainz.
Vorig jaar wist ook Lewis Hamilton het podium te bereiken en de Brit zal op een herhaling hopen dit weekend. Tijdens de GP van Spanje werd het namelijk duidelijk dat de upgrades aan de W14 goed hebben gewerkt. On merit wisten Hamilton en teamgenoot George Russell op het podium te eindigen. Het tweetal kwam niet in de buurt van Max Verstappen, maar ze konden wel Sergio Perez achter zich houden.
Daar komt bovendien bij kijken dat het mogelijk gaat regenen tijdens de GP van Canada, waarbij de verschillen tussen de auto’s minder goed naar voren komen en het aankomt op de vaardigheden van de coureur. Dat zou mogelijk dus een spannend en nat duel kunnen worden tussen Verstappen en Hamilton, die allebei ijzersterk zijn tijdens regenraces.
m320533f1656427645

Gratis de GP van Canada kijken

Als je niks van de sessies in Canada wil missen, dan heb je in Nederland een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro - de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 namelijk anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. In andere landen is F1 weer gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Oostenrijk. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via ServusTV op de televisiezender en website van de omroep. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Oostenrijk wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Montreal volgen.
Je zit dan alleen wel met het commentaar van de Oostenrijkse televisie. Vorig jaar kon je via Grand Prix Radio naar de stem van Olav Mol luisteren. Dat kan nu nog steeds, alleen wel met een omweg. De Nederlandse radiorechten zijn namelijk gekaapt door Viaplay, maar Mol heeft de rechten in België gekocht. Ook hier kan je weer goed gebruikmaken van een VPN!