XGN Klaagt over het uitstellen van games

Article
woensdag, 15 december 2010 om 19:30
xgn google image
Na jaren uitstel is Gran Turismo 5 dit jaar dan toch uitgekomen. Sommige games lijken wel keer op keer verschoven te worden en daar kan Tom zich flink aan ergeren.
Soms worden games jaren van te voren aangekondigd. Na al die jaren wachten en af en toe een trailer of nieuwe screenshots komt de releasedatum bijna in zicht. En dan? Uitstellen! Kun je fijn nog een poosje langer wachten.
Ontwikkelaars lijken steeds langer nodig te hebben om een goede game af te leveren en ergens is dit een hele goede ontwikkeling. De techniek gaat vooruit en games kunnen dan natuurlijk niet achterblijven. Ontwikkelaar zullen vast wel weten dat het heel wat moeite kost om een game in perfecte staat af te leveren. Maar laat ons daar dan niet voor niets op wachten!
Als je het als ontwikkelaar nou echt zo moeilijk vindt om een reële releasedatum vast te stellen doe het dan niet. Laat de releasedatum gewoon voor wat het is en zodra je weet wanneer de game af is, breng je de releasedatum naar buiten. Dan laat je jouw trouwe aanhangers ook niet keer op keer in de steek en zijn ze niet steeds teleurgesteld als jouw game in het nieuws komt. Al dat uitstellen zorgt maar voor een negatieve sfeer en dan kun je maar beter met een hele goede game komen om die negativiteit te doorbreken. Anders verlies je als gamer toch wel wat vertrouwen in een ontwikkelaar.
Want het uitstellen van een game hoeft er echt niet voor te zorgen dat een game automatisch ook goed is. Kijk maar naar de vorige Harry Potter game. Deze zou twee jaar geleden rond de kerstperiode in de winkels liggen, maar er werd toch besloten om de game maar even uit te stellen naar de zomer erna. De game was echter nog even rampzalig als deze waarschijnlijk daarvoor ook al is geweest. Dan moeten we wel toegeven dat deze game alleen maar uitgesteld werd om met de film uit te komen en zo meer geld binnen te halen, maar als Potter liefhebber zul je er toch niet zo blij mee zijn dat de game een jaar werd uitgesteld.
Natuurlijk is het voor een ontwikkelaar soms ook gewoon beter om een game uit te stellen om hem beter te maken. Wat te denken van Alan Wake? Deze game is op de E3 van 2005 officieel aangekondigd en vijf jaar later lag deze pas in de winkels. De game zou eerst in 2008 uitkomen, daarna in 2009 en in 2010 was het pas zover. De game is een van de betere games van 2010 gebleken op de Xbox 360, maar na die vijf jaar ontwikkelingstijd is het vele aanhangers verloren. De game is daardoor ook niet het verkoopsucces geworden waarop gehoopt werd en het constant uitstellen van de game heeft daar zeker iets mee te maken.
Als we het over uitstellen hebben dan kunnen we niet zonder de koning onder het uitstellen. Dan heb ik het uiteraard over die game die 24 november dan eindelijk is uitgebracht na wat een oneindigheid aan ontwikkelingstijd lijkt. Gran Turismo 5 is net als Alan Wake voor het eerst getoond tijdens de E3 van 2005. Het duurt vanaf dat moment nog ongeveer anderhalf jaar voordat de PlayStation 3 op de markt is, om maar even aan te geven hoe lang geleden dat wel niet is.
De game is inmiddels vaker uitgesteld dan er vingers aan mijn handen zitten en degenen die het er niet bij hebben neergegooid, verwachten na zo’n lange tijd een game die boven alles en iedereen uit zal steken. Als dan blijkt dat dat niet het geval is, maar we gewoon te maken hebben met weer een andere Gran Turismo voel je je toch behoorlijk belazerd. De perfectie waarnaar gestreefd werd is niet behaald. Dat truckje kunnen ze dus niet meer maken bij GT6. Als je zo met je fans omgaat dan gaat het uiteindelijk ook een keer mis.
Daarom vind ik dat we beter kunnen kijken naar de Japanse gamingmarkt. Er verschijnen in Japan heel veel games waarvan wij nooit zullen weten dat ze bestaan. Deze hebben wel een bepaalde status in Japan dus wanneer er een nieuwe game van uitkomt, weet een ontwikkelaar wel dat de game zal verkopen. Deze worden nooit jaren van tevoren aangekondigd, maar gewoon een maand of twee van tevoren. Dan zijn de gamers daar helemaal enthousiast dat er een nieuwe game komt en dan hoeven ze ook maar een kleine periode te wachten voor ze ermee aan de slag kunnen.
Niet lang hoeven wachten, niet teleurgesteld worden omdat dingen uitgesteld worden, geen foutieve hype opbouwen, maar gewoon kunnen gamen vlak nadat de game is aangekondigd. Ideaal toch?

Populair Nieuws

Laatste Reacties