XGN Historie: Intellivision

Article
donderdag, 22 juli 2010 om 17:00
xgn google image
Het is weer donderdag en dus is het tijd voor een nieuwe XGN Historie. Ook vandaag bespreken we weer een goude oude console die de gamesindustrie heeft beïnvloed: De Intellivision.
Tegenwoordig hebben we slechts drie grote consoles, maar dat was in de jaren zeventig toch wel even anders. Toen waren er maar liefst tien verschillende consoles die de wereld wilden veroveren. Eén van de grotere consoles uit die periode was de Intellivision die in 1979 werd gemaakt door Mattel Electronics, een bedrijf dat de grootste speelgoedfabrikant ter wereld is. De Intellivision werd eerst getest in Californië en maakte na een groot succes al snel zijn wereldwijde debuut.
Intellivision Logo
Realistische afstandsbediening
De Intellivision vormde vanaf het begin een grote bedreiging voor de Atari 2600 omdat de console over superieure hardware beschikte. Het systeem wordt beschouwd als de eerste 16-bit console. Veel merkten gamers hier niet van, omdat de meeste ontwikkelaars nog games maakten in 10-bit, wat het gebruikelijke formaat was in die tijd. Waar de Atari 2600 de focus legde op arcade en gameplay zorgde de Intellivision voor meer realistische graphics, voor zover dat dan mogelijk was in die tijd. Hun slogan was dan ook: “The closest thing to the real thing” oftewel “Het dichtste bij de werkelijkheid”.
De controller was vreemd en kan het best vergeleken worden met een afstandsbediening. De getallen nul tot en met negen vond je terug samen met een grote drukknop onderaan. Er waren ook nog enkele actieknoppen die zich aan de zijkant bevonden. Bijna elk spel beschikte over een kaart die je vooraan in je controller kon schuiven. Op deze kaart stonden figuurtjes die boven de nummers van de controller kwamen te liggen. Op deze manier wist de gamer altijd wat hij moest doen. Toch wordt de Intellivision controller, door zijn ongebruikelijke vorm, door oldschool gamers als één van de slechtste controllers aller tijden bestempeld.
Intellivision
Intellivoice
In 1982 introduceerde Mattel Electronics een uitbreiding op de Intellivision genaamd Intellivoice. Dankzij deze expansie konden ontwikkelaars ingesproken tekst in hun games stoppen. Dit was een unicum in de gamewereld en werd al snel gekopieerd door andere bedrijven. Veel plaats was er echter niet op de kleine chips waardoor de hoge verwachtingen van de fans niet werden ingeleverd. Er werden slechts vijf games uitgebracht voor de Intellivoice waaronder Bomb Squad en Tron: Solar Sailer. De expansie was een flop en ging slechts 300.000 keer over de toonbank.
Downloadbare games
De meeste mensen denken dat games downloaden een vrij recent fenomeen is. Toch is niets minder waar aangezien de Intellivision al sinds 1981 downloadbare games aan de man bracht. De Playcable was een speciale kabel die je moest aansluiten aan je televisie netwerk. Televisiemaatschappijen konden er dan voor kiezen om elke maand een bepaalde game met hun signaal mee te sturen. De Intellivision verzamelde dan na verloop van tijd genoeg informatie om het spel te kunnen draaien. De Playcable werd gehuurd van de televisiemaatschappijen en moesten na verloop van tijd teruggebracht worden. Hierdoor is de Playcable een enorm zeldzaam object dat zeer begeerd is door verzamelaars.
Intellivision Games
De ondergang
Het populairste spel dat verscheen voor de Intellivision is Astrosmash. Het spel werd meer dan één miljoen keer verkocht en laat de speler een laser besturen. Met deze laser moest je kometen stukschieten die aan het neerstorten waren op de aarde. Na verloop van tijd vielen de kometen steeds sneller en werden er UFO’s aan het geheel toegevoegd. Het spel is nu opnieuw uitgebracht in de Game Room op de Xbox 360.
In 1983 was de markt verzadigd en daalde de interesse in games. Het is in deze slechte periode dat de Intellivision II op de markt kwam. Deze console kende enkele verschillen met de originele Intellivision en bevatte een toetsenbord. Door het gebrek aan interesse daalden de aandelen van de maker, waardoor het bedrijf 300 miljoen dollar verloor en noodgedwongen de game afdeling moest sluiten. Toch werd de console nog in mondjesmaat verkocht tot het jaar 1991. Terry Valeski, een oude medewerker van Mattel Electronics kocht later de rechten van de console op en hij is verantwoordelijk voor alle heruitgaven van games die we tegenwoordig op de PC en op de consoles kunnen terugvinden.
Conclusie
Er zijn in totaal meer dan drie miljoen Intellivision consoles verkocht en dat is een zeer mooi resultaat in tijden waar de concurrentie enorm groot was. De console heeft de basis gelegd voor heel wat vaste waardes, waaronder downloadbare games en ingesproken tekst. De console tilde de graphics en het realisme naar een hoger niveau door 16-bit games mogelijk te maken. Hierdoor heeft de Intellivision zijn plekje in de geschiedenis kunnen bemachtigen.