Xbox SmartGlass: Wat kun je er nou eigenlijk mee?

Article
vrijdag, 02 november 2012 om 16:30
xgn google image
Microsofts console, de Xbox 360, heeft onlangs een nieuwe update gekregen. Deze update voegde een aantal dingen toe zoals Internet Explorer en Xbox Music. Hiernaast is ook SmartGlass geïntroduceerd. Maar wat is SmartGlass eigenlijk?
Entertainment
Tijdens de afgelopen E3 maakte Microsoft bekend dat SmartGlass eraan zat te komen. De dienst werd door Don Mattrick, directeur van Interactive Entertainment Business bij Microsoft, aangekondigd. Hij wist te melden dat Microsoft op een missie was om met de Xbox 360 'de entertainmentervaring nog verbazingwekkender te maken'.
Microsoft heeft de afgelopen tijd dan ook een aantal diensten toegevoegd aan het arsenaal van de Xbox 360. De console fungeert hierdoor niet alleen meer als spelcomputer, maar wordt eigenlijk meer een allround entertainment machine. Zo is er het bekende Xbox Video waarmee je films kunt huren of kopen om ze op je console te bekijken. Ook Xbox Music doet iets met video's, maar het betreft hier muziekvideo's die je kunt streamen. Deze dienst is bij de laatste update meegekomen, net als Internet Explorer waarmee je natuurlijk op het web kunt surfen.
Al deze diensten zitten nu dus in de console verwerkt, maar hoe werkt dat surfen bijvoorbeeld eigenlijk op je console? Met je controller kun je wel typen door letter voor letter in te toetsen wat je wil, maar dat is natuurlijk niet ideaal. Onder andere hier is SmartGlass handig.
Afstandbediening
SmartGlass is namelijk de plek waar al deze diensten als het ware bij elkaar komen. Op je toestel of tablet kun je deze applicatie namelijk installeren, waardoor je mobiele apparaat in een soort afstandbediening verandert. Je kunt op je toestel een internetadres intoetsen, wat dan op je scherm verschijnt en het grote televisiescherm waar zich alles op afspeelt kan nu dus letterlijk bediend worden door handelingen op het scherm van je mobiele apparaat uit te voeren.
Een ander voorbeeld is het menu van de Xbox 360. Normaal gesproken blader je met de D-Pad of de analoge stick van de controller door het menu van je Xbox 360. Dit kan met de SmartGlass app dus via het touchscreen van je toestel of tablet. het scherm representeert je beeldscherm namelijk en in de hoeken verschijnen de vier gekleurde knoppen die ook op je controller terug te vinden zijn. Alles werkt dus zoals je het gewend bent, maar in plaats van het bewegen met de D-Pad of analoge stick kun je nu swipen. Op zich is dit natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar een echte toevoeging zou dit op zichzelf niet zijn. SmartGlass heeft dan ook meer om het lijf dan alleen dit.
Tweede scherm
Je toestel of tablet fungeert namelijk ook als een tweede scherm. Als je bepaalde dingen met je console aan het doen bent, zoals bijvoorbeeld muziekvideo's streamen met Xbox Music, zal op het scherm extra informatie te zien zijn. Dit kan dus informatie over de artiest zijn, maar bijvoorbeeld ook de extra's van een dvd of achtergrondinformatie.
Ook is het mogelijk om datgene wat je op internet aan het doen was mee te nemen zodat je onderweg verder kunt waar je gebleven was. Als je in een internetsessie zit en je bent met SmartGlass verbonden kun je namelijk met een druk op de knop je sessie overhevelen naar je mobiele apparaat.
Tijdens het spelen van bepaalde games zal SmartGlass ook functioneel zijn als een extra scherm. Zo wordt bij Forza Horizon de kaart van Colorado inclusief de locaties van race events weergeven. Het is ook mogelijk om hier filters in aan te brengen. Bij Dance Central 3 fungeert je apparaat weer als een scratchpad waarmee je het nummer wat gespeeld wordt kunt remixen.
Als je je Xbox 360 niet aan hebt staan of je bent niet thuis kun je SmartGlass ook gebruiken als alternatief om met je Xbox Live vrienden in contact te blijven. Als je de applicatie opstart zonder in contact te staan met je console kom je namelijk in een soort dashboard terecht. Hier staan onder andere je profiel aangegeven, wat je als laatste hebt gedaan en je achievements. Ook kun je in de app zien welke vrienden online zijn en wat ze aan het doen zijn. Ook is het mogelijk je vrienden een bericht te sturen zoals je dit normaal gesproken via je Xbox 360 zou doen.
Wii U?
Veel van de mogelijkheden die SmartGlass biedt doen denken aan de mogelijkheden van de GamePad van Nintendo´s aankomende console, de Wii U. Er zijn inderdaad een aantal gelijkenissen, maar om dit echt te kunnen melden is het nog veel te vroeg. Wel kunnen we al een aantal verschillen benoemen die redelijk duidelijk zijn, maar toch. De GamePad is de controller voor je Wii U en je tablet met SmartGlass is dit niet voor de Xbox 360, hier heb je nog steeds je controller nodig. Daarnaast ondersteunt de GamePad Motion Controls, wat je tablet met SmartGlass niet doet.

Populair Nieuws

Laatste Reacties