WWDC 2019 aankondigingen - De nieuwste Apple hardware en software op een rij

Article
woensdag, 05 juni 2019 om 10:11
wwdc 2019 aankondigingen de nieuwste apple hardware en software op een rij 151408
Tijdens de jaarlijkse WWDC 2019 persconferentie van Apple zijn er weer een aantal nieuwe producten en diensten aangekondigd. Deze keer kunnen we genieten van een aantal updates voor bestaande diensten, maar zijn er ook wat nieuwe dingen aangekondigd. Lees hier alles wat je moet weten van de WWDC 2019.

iOS 13

Één van de grootste aankondigingen tijdens de WWDC 2019 is de nieuwe iOS versie, namelijk iOS 13. Na een magere update bij iOS 12 is het nu tijd voor grote veranderingen op je iPhone en iPad. Vanaf iOS 13 is het mogelijk om je gehele apparaat in een donkere modus te zetten, wat fijner is voor de ogen als je minder licht om je heen hebt.
Hiernaast zal het ook mogelijk gaan zijn om bij diensten in te loggen met Apple. Nu zie je vaak dat je ergens kunt inloggen met Google of Facebook, maar hier zal Apple dus ook tussen gaan staan. Deze inlog zou veiliger zijn voor jouw privacy, aangezien deze geen locatiedata deelt wanneer je aan het inloggen bent.
Ook zijn de AirPods aan de beurt in iOS 13. Je kunt nu binnenkomende berichten laten voorlezen en hier meteen op reageren. Ook kun je met twee sets van AirPods naar dezelfde muziek luisteren. Een soort digitale audiosplitter dus.
Als laatste heeft Apple de downloadsnelheid van apps verhoogt met 60 procent in iOS 13. Eind deze maand verschijnt de bèta voor iOS 13. De uiteindelijke versie zal in september uitkomen.
151409

iPadOS

Wat als een verrassing kwam op de WWDC 2019 is dat Apple een compleet nieuw besturingssysteem voor de iPad heeft ontwikkeld. Hiermee neemt de iPad een stapje weg van de iPhone en gaat deze meer lijken op een Mac computer qua besturing. Een aantal veranderingen zijn dat de app-iconen op het hoofdscherm iets dichter bij elkaar staan, zodat er minder loze ruimte is.
Ook kun je in de bestanden-app gebruikmaken van een USB-C-stick, waardoor je makkelijk bestanden kunt overzetten naar een ander apparaat. Ook heeft Safari een grote update gekregen. Nu is het mogelijk om bijvoorbeeld bestanden te versturen via WeTransfer of kun je bestanden bewerken in WordPress.
151410

macOS Catalina

Tijdens de WWDC 2019 heeft Apple officieel macOS Catalina onthuld. De nieuwste update voor de Mac-modellen heeft een aantal nieuwe features gekregen. Zo heeft Apple officieel een stop gezet op iTunes, waardoor je nu via je Finder jouw apparaten moet synchroniseren. Hiernaast is een feature genaamd ‘Sidecar’ bekendgemaakt. Met deze update kun je een iPad als tweede scherm gebruiken voor je Mac.
Een andere fijne toegevoegde feature van Catalina is het geheel kunnen besturen door middel van je stem. Dit is vooral handig voor mensen met een beperking. Ook is een feature op de iPhone overgedragen naar macOS. De schermtijd functie zal vanaf september ook op macOS te vinden zijn.
151411

tvOS 13

Tijdens de WWDC 2019 werd er ook aandacht besteedt aan tvOS 13. In deze nieuwe update voor de Apple tv, die vanaf deze herfst te downloaden is zijn er een aantal dingen toegevoegd. Zo krijg je voor ieder gezinslid een persoonlijk homescherm met aanbevelingen speciaal voor het persoon in kwestie en is het ook mogelijk om een PlayStation 4 of Xbox One controller te gebruiken voor games op de Apple TV.
Tenslotte zijn er een aantal nieuwe wallpapers toegevoegd en kun je tijdens het luisteren van muziek via Apple Music meezingen, aangezien de songteksten onderin in beeld verschijnen.
151412

watchOS 6

Voor de Apple Watch zijn er ook een aantal verbeteringen aangekondigd tijdens de WWDC 2019. Zo komen er vanaf september een aantal standaard iOS-apps naar watchOS als Rekenmachine, Dictafoon en Audioboeken. Ook kun je vanaf het moment van release apps downloaden direct op je pols zonder gebruik te hoeven maken van een iPhone.
Ook zal er een decibel-meter worden toegevoegd die meet hoe hard het geluid in jouw omgeving is en zal er speciaal voor de vrouwen een menstruatie-tracker komen om meer inzicht te krijgen in je maandelijkse cyclus.
151413

Mac Pro 2019

Naast veel software is er ook zeker aandacht besteed aan wat hardware op de WWDC 2019. Hier werd namelijk de nieuwe Mac Pro 2019 aangekondigd. De meest krachtige Mac ooit richt zich vooral op videobewerkers, muzikanten en andere creatievelingen. Het basismodel beschikt over acht processoren, 32GB werkgeheugen, een Radeon Pro 580X grafische kaart en een SSD van 256GB. Dit laagste model komt al met een gigantische prijs van 5999 dollar. Deze is vanaf de herfst verkrijgbaar. De Mac Pro is verder naar wens te upgraden met meer opslag, werkgeheugen en grafische kaarten.
Om deze krachtpatser te voorzien van een scherm heeft Apple de Pro Display XDR bekendgemaakt, wat een resolutie heeft van 6K. Dit scherm heeft een formaat van 32 inch en zal 4999 dollar gaan kosten.

WWDC 2019 - alle aankondigingen

Dit waren alle aankondigingen tijdens de WWDC 2019. In september zullen we meer kunnen verwachten van Apple, wanneer zij de nieuwe iPhones, iPads en Macbook zullen uitbrengen.

Populair Nieuws