Wist je dat Rockstar vaker is aangeklaagd om GTA-personages?

Article
zondag, 17 december 2023 om 15:00
gta 6f1701953898
De afgelopen weken heb je vast het één en ander gehoord over de “Florida Joker”, die ruzie zoekt met Rockstar omdat een personage in de GTA 6 trailer op hem lijkt. Hij heeft het zelfs al gehad over een rechtszaak. Hij zou zeker niet de eerste zijn: Rockstar heeft al vaker rechtszaken aan de broek gehad vanwege personages.
Dat GTA controversieel is, is niets nieuws. Het is één van de eerste games die wordt aangehaald door mensen die denken dat je gewelddadig wordt van games. Eerlijk is eerlijk, de games zijn zonder schaamte voor 18 jaar en ouder, dus dat er af en toe ophef is over de inhoud valt te verwachten.
Maar het zijn opvallend vaak onschuldig ogende dingen waarvoor Rockstar in de rechtbank terechtkomt. De Florida Joker (echte naam Lawrence Sullivan) wil bijvoorbeeld geld zien omdat een personage in de GTA 6 trailer vergelijkbare gezichtstatoeages heeft. De vraag is alleen of Sullivan kans maakt om een eventuele zaak te winnen, want eerdere aanklachten om vergelijkbare redenen zijn niet bepaald succesvol geweest.
gta 6 trailer luciaf1701763197

Actrice aan lager wal

GTA 5 is inmiddels oud genoeg dat jongere fans het misschien niet weten, maar ook bij dat deel kwam er relatief snel een aanklacht omdat een personage in de game gebaseerd zou zijn op een echter persoon. Het ging om het personage Lacey Jones. Actrice Lindsay Lohan was ervan overtuigd dat zij op haar was gebaseerd.
Lohan kwam in de jaren 90 op als kindster, maar was tegen de tijd dat GTA 6 uitkwam wat aan lager wal geraakt. Ook Lacey Jones was een actrice en zangeres die niet veel werk meer had. Daar waren direct wat overeenkomsten en er was ook een zekere fysieke gelijkenis.
Lohan ging zelfs zo ver om te beweren dat een specifieke foto van haar was gebruikt als referentie voor Lacey Jones. Laatstgenoemde is namelijk de jonge vrouw in de rode bikini die vrij prominent voorkwam in de marketing van GTA 5. Lohan zag veel overeenkomsten met een foto van haarzelf in een rode bikini van een paar jaar eerder. Er is inderdaad een overeenkomst, maar de rechter was niet overtuigd.
gta 5 headerf1648131237

“Gewoon een jonge vrouw”

De rechter besloot namelijk in 2016 dat er geen bewijs was dat Rockstar ooit specifiek naar Linsay Lohan had gekeken om Lacey Jones te bedenken of te ontwerpen. In hoger beroep had Lohan ook geen succes. De rechter zei toen dat elke afbeelding van Lacey Jones een niet-specifieke satirische weergave waren van de “look, stijl en persona” van een jonge vrouw op het strand.
Ook anderen hadden weinig succes. Karen Graven, een reality-tv ster, vond dat het GTA 5 personage Antonia Bottino zowel qua uiterlijk als qua verhaal op haar was gebaseerd. Ook hier zag de rechter niet genoeg gelijkenis.
grand theft auto vi trailer gta 6f1701793438

Gaat GTA 6 veel rechtszaken opleveren?

Het is dus maar de vraag of de Florida Joker veel kans heeft als zijn zaak bij een rechter terechtkomt. De gelijkenissen tussen het GTA 6 personage en de echte persoon zijn iets minder gezocht, maar dat wil nog niet zeggen dat Rockstar nu ineens wel fout zit. Wij zijn op dat gebied geen expert, maar vaak kun je met veel wegkomen als er maar genoeg verschillen zijn.
Overigens kan Rockstar veel rechtszaken verwachten als er meer mensen in de voetsporen van Lawrence Sullivan volgen. De GTA 6 trailer zit helemaal vol met personages die gebaseerd zijn op virale video’s. De meeste van die mensen zullen trouwens niet het geld hebben om een lange rechtszaak te betalen, wat het lastig maakt om effectief te procederen tegen Rockstar.
Het duurt nog wel even voor GTA 6 uitkomt, dus we hebben vast nog niet alles gezien wat betreft parodieën op echte mensen. Florida is al een staat waar veel gekke dingen gebeuren en Rockstar dikt het vaak lekker aan. Er staat ons vast een bizarre ervaring te wachten.