Wist je dat de belangrijkste Ace Attorney zaak echt gebeurd is?

Article
zondag, 28 januari 2024 om 15:00
ace attorney phoenix wrigtf1706278997
Met de remaster van de Apollo Justice-trilogie zullen veel fans dit weekend weer in de knotsgekke wereld van Ace Attorney zijn gedoken. Maar wist je dat sommige dingen in deze wereld minder gek zijn dan je misschien denkt? Eén van de belangrijkste zaken in de franchise is, in zekere zin, zelfs echt gebeurd.
In fictie over politiewerk of de rechtbank is het zeker niet ongebruikelijk om wat inspiratie te halen uit dingen die echt gebeurd zijn. De Amerikaanse serie Law & Order, over zowel politiewerk als de rechtspraak, is er zelfs bekend om dat veel verhaallijnen als het ware uit de krant komen. Je verwacht misschien dat dat in een vrij komische game als Ace Attorney niet het geval is.

Oppervlakkige referenties

Grotendeels klopt dat ook wel. In een game waarin een papegaai wordt opgeroepen als getuige zijn verwijzingen naar de echte wereld meestal oppervlakkig. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het Gatewater Hotel in de eerste game.
Het is een vrij duidelijke verwijzing naar het Watergate Hotel. Dat hotel stond centraal in een afluisterschandaal dat de politieke carrière van de Amerikaanse President Richard Nixon beëindigde. Verder is het natuurlijk de reden dat elk schandaal tegenwoordig een naam krijgt die eindigt op "-gate". Net als in de echte wereld is afluisterapparatuur een onderdeel van de Gatewater-zaak in Ace Attorney, maar verder is het allemaal niet echt gebeurd. Maar in dezelfde game is er één zaak die wel veel belangrijke feiten uit de echte wereld haalt.
apollo justice ace attorney trilogy announcementf1705935669

De oorsprong van Phoenix Wright en Apollo Justice

Die zaak is alleen niet speelbaar in de games. Dat is ook wel begrijpelijk, want veel “zaak” is er eigenlijk niet. Het gaat om het zogenaamde “Class Trial”. Fans kennen dit voorval als de grote reden dat Phoenix Wright advocaat is geworden. In de zaak wordt Phoenix als kind vals beschuldigd van het stelen van het lunchgeld van Miles Edgeworth.
Hij wordt gedwongen om zijn excuses aan te bieden terwijl de hele klas al heeft besloten dat hij schuldig is. Maar uitgerekend Edgeworth zelf treedt op als advocaat door de klas erop te wijzen dat er geen enkel echt bewijs is tegen Phoenix. Het gevoel dat iemand het voor hem opneemt is de reden dat Phoenix advocaat wordt.
De versie van de zaak die echt gebeurd is, is niet alleen de oorsprong van Phoenix Wright, maar in zekere zin ook die van Apollo Justice en de hele franchise. Ace Attorney-bedenker Shu Takumi werd namelijk ooit beschuldigd van een vergelijkbare diefstal.
ace attorney objectionf1706278784

Waar is Edgeworth als je hem nodig hebt?

Takumi had op school een kleine hoeveelheid geld gevonden. Niet veel later werd hij er door de leraar van beschuldigd die te hebben gestolen van een andere leerling die het kwijt was geraakt en werd Takumi op een onaangename manier gedwongen om zijn excuses aan te bieden. Of het nu hetzelfde geld was of niet, Takumi had het niet gestolen, maar dat wilde er niet in bij de leraar.
Niet alles in de Ace Attorney-versie van het voorval is echt gebeurd, want helaas was er voor Takumi geen Edgeworth om het voor hem op te nemen. We zeggen helaas, maar voor ons is het eigenlijk gunstig. Het voorval is dé grote inspiratie voor Ace Attorney. Dus als er wel een Edgeworth was geweest, was de wereld misschien wel een reeks leuke games armer.