5 games die net als Palworld veel op Pokémon lijken

Article
zondag, 28 januari 2024 om 11:00
temtemf1596748481
Geen game weet zoveel indruk te maken tot nu toe in 2024 als Palworld. De game die door haar monsters verdacht veel lijkt op Pokémon valt bij velen in de smaak, maar er zijn nog genoeg andere games die flink op Pokémon lijken. Deze vijf raden we zeker aan om even te checken.

1. Temtem

We trappen het lijstje af met de game die opvallend genoeg ondersneeuwde eerder deze consolegeneratie. Temtem lijkt op veel manieren namelijk op Pokémon, maar dan met één groot voordeel: multiplayer. Deze titel, waarin je monsters vangt en tegen gym leaders vecht, heeft volledige online multiplayer met vrienden.
De game kwam in early access uit aan het einde van 2020. Toch wist de titel geen groot publiek te vinden. Het is opvallend gegeven gezien de game dé functie bevat waar Pokémon-fans al jaren om vragen.
Temtem is beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch en PC.

2. Cassette Beasts

We gaan naar Cassette Beasts voor de meest recente volledige release in dit rijtje met games die veel op de Pokémon-games lijken. Deze game van indie-ontwikkelaar Bytten Studio kent in haar systemen veel overeenkomsten met Pokémon, maar legt de accenten wat anders.
Het duveltje zit vaak in de details en dat hier zeker het geval. Zo zijn gevechten vaak 2v2 en verandert de hoofdpersoon zelf als het ware in het monster dat de gevechten uitvoert.
Je zelfgemaakte personage neemt de vorm aan van een zogeheten Cassette Beast, waardoor je onderaan de streep meer tactische vrijheid hebt.
Ook het vangen van de beesten heeft wat meer verfijning dan we van Pokémon gewend zijn. Zo zie je hoe groot de kans is dat je wat vangt en zijn er manieren om die kans te vergroten op basis van de keuzes die je maakt tijdens gevechten. Ook heeft de game een intrigerend verhaal met leuke personages die je bijstaan in het avontuur.
Cassette Beasts is beschikbaar op Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch en PC.

3. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Remastered

Halverwege het lijstje met games die doen denken aan Pokémon-titels komen we uit bij Ni No Kuni: Wrath of the White Witch. Specifiek pakken we de Remastered-editie van de game die een paar jaar geleden uitkwam en de titel naar moderne platformen tilde. Oorspronkelijk verscheen de game immers in 2013.
Toch zie je dat niet aan het spel door de artstyle. Gerenommeerd animatiehuis Studio Ghibli hielp bij de ontwikkeling hiervan en dat is de game aan te zien. Het zorgt direct voor enorm veel charme en fantastische ontwerpen van de personages en het grote aantal monsters dat de wereld rijk is.
Het zijn die monsters die de game aan Pokémon doet denken. Jonge held Oliver kan deze monsters vangen en ze inzetten tijdens gevechten, die overigens wel sterk verschillen van Pokémon. De Ni No Kuni-games hebben namelijk een actief vechtsysteem, waardoor je zelf verantwoordelijk bent voor het ontwijken van aanvallen van de vijand.
Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Remastered is beschikbaar op de PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One en Nintendo Switch.

4. Coromon

Van de Japanse RPG van Level-5 schakelen we over op een game die van Nederlandse bodem komt. Coromon is de naam van deze Pokémon-achtige game, waarbij je tal van schattige monsters kunt temmen.
De game borduurt voort op de formule die de reeks van Game Freak achterliet met de overstap naar de Nintendo 3DS. Coromon kiest namelijk voor pixelart voor haar speelwereld en springt daarmee al snel in het oog. Het gros van de ontwerpen valt daarbij op met memorabele ontwerpen.
Het is in de turn-based gevechten waar de game het achterste van haar tong laat zien. Deze zijn constant een lust voor het oog doordat de omgevingen van Velua, de regio waarin de game zich afspeelt, telkens mooi wordt vormgegeven in de achtergronden van de gevechten. Dat extra stapje detail miste jarenlang in Pokémon.
Coromon is beschikbaar op Nintendo Switch, PC, iOS en Android.

5. Palworld

Als laatste is er natuurlijk nog de nieuwste titel in het lijstje: Palworld. Deze survivalgame neemt de wereld in rap tempo over met een rits aan monsters (Pals genaamd) die opvallend veel weg hebben van Pokémon.
De controverse rondom mogelijk AI-gebruik en alle andere beschuldigingen laten we even voor wat het is. Dat is namelijk de grootste manier waarop de game doet denken aan Pokémon. Pals kun je namelijk vangen, waarna ze je helpen bij het uitbouwen van je gebied.
Op alle andere manieren is de game compleet anders. Qua gameplay doet de titel namelijk meer denken aan Ark: Survival Evolved. Zo heb je een rits aan wapens en geweren om de wereld mee aan je voeten te leggen, terwijl je constant je kamp uitbouwt met betere voorzieningen.
Palworld is beschikbaar in early access op Xbox Series X/S, Xbox One en PC.