Wist je dat Ahsoka bijna naar de Force vernoemd was?

Article
woensdag, 13 september 2023 om 15:00
Ahsoka was lange tijd niet bijzonder bekend bij het grote Star Wars-publiek. Maar dankzij The Mandalorian en nu haar eigen serie is het inmiddels een naam die de meeste fans wel kennen. Maar wist je dat Anakins Padawan aanvankelijk een heel andere naam had?
De naam van een personage staat niet altijd van het begin af aan vast. Misschien weet je bijvoorbeeld dat Luke Skywalker in vroege versies van het script voor Star Wars Luke Starkiller heette. Dat die naam is veranderd is waarschijnlijk vooral een gevoelskwestie geweest: Skywalker klinkt meer als een held dan Starkiller. Maar voor andere personages zit er soms een belangrijke reden achter de naamsverandering.
Ahsoka Tano deelde haar naam bijvoorbeeld ooit met de Force zelf. We bedoelen niet dat ze ooit The Force Tano heette, of Ahsoka Force, maar toen ze net was bedacht heette ze Ashla. Dat was een verwijzing naar een naam voor de Light Side van de Force die George Lucas al in heel vroege versies van Star Wars in gedachten had. Ahsoka mocht die naam uiteindlijk niet dragen omdat George Lucas het niet zo zag zitten dat één van de hoofdpersonen van The Clone Wars vernoemd zou zijn naar een naam voor The Force.
ahsoka clone warsf1694094912

Ashla duikt nog veel op in Star Wars

De naam Ashla komt desondanks toch veel voor in Star Wars, maar dan in betekenissen die meer overeenkomen met de betekenis die George Lucas eraan gaf. De Lasat, een soort alien die in Star Wars Rebels werd geïntroduceerd, noemen de Force in hun eigen taal Ashla. In diezelfde serie spreekt de mysterieuze Bendu over de Light en Dark Side van de Force, die hij respectievelijk de Ashla en de Bogen noemt. Ashla is ook de naam van een maan van Tython, een planeet waar één van de oudste Jedi-tempels staat.
Zelfs Ahsoka heeft de naam Ashla uiteindelijk gebruikt. Toen ze ondergedoken was na Order 66 gebruikte ze de naam een tijdje. Aangezien ze ooit de Padawan van Anakin Skywalker was, was het Empire waarschijnlijk snel achter haar aangekomen als ze haar eigen naam had gebruikt.
Hele grote Star Wars-fans weten misschien dat er in Attack of the Clones een youngling is met de naam Ashla. Sterker nog, die youngling is een Togruta, dezelfe soort als Ahsoka. Er is ooit gespeeld met het idee dat Ashla en Ahsoka dezelfe persoon zouden zijn, maar Ahsoka moest iets ouder zijn dan mogelijk was als ze die youngling uit Attack of the Clones was geweest, dus dat idee is nooit uitgewerkt.
ahsoka star wars rebelsf1694095321

Waar komt de naam Ahsoka vandaan?

Nu je weet waarom Anakins Padawan geen Ashla kon heten, vraag je je misschien af waar de naam Ahsoka uiteindelijk vandaan is gekomen. The Clone Wars-schrijver Henry Gilroy vertelde ooit op Twitter dat George Lucas haar uiteindelijk naar de Indiase keizer Ashoka vernoemde. Waarom precies is niet helemaal duidelijk, maar Ashoka hield er ideeën op na die geassocieerd worden met het boeddhisme en George Lucas haalt vaker ideeën uit oosterse filosofieën. Gilroy paste de naam aan naar Ahsoka, zodat de naam uniek zou zijn.