Wat de banken waren in de jaren ’90 is de techindustie in de jaren ‘10/ ’20. Je kan van ze houden, maar je kan er ook een hekel aan hebben en ze krijgen steeds meer invloed. Waar in de bankenwereld de topmannen vaak redelijk anoniem door de wereld gingen, is dat in de techwereld heel anders. Maar wie zijn nou eigenlijk de invloedrijkste mensen uit de techwereld allertijden?
Anno 2020 lijken we midden in een technologische revolutie te zitten, of zijn we eigenlijk pas aan het begin? Veel mensen lijken tegenwoordig bijna niet meer zonder smartphone en internet te kunnen. Maar ook lijkt het straks stiekem steeds gangbaarder te worden om de ruimte in te gaan.
Hoeven we straks onze auto niet meer te besturen? Kunnen we in een half uurtje van Amsterdam naar Parijs. En hoeveel grip heeft sociaal media nou op ons leven? Allemaal vragen die grotendeels onze toekomst gaan bepalen. Maar wie zijn nou eigenlijk de mannen die de touwtjes in handen hebben? En dan niet alleen nu maar ook vroeger? Kortom: wie zijn invloedrijkste mensen uit de techwereld allertijden?
Steve Jobs
We beginnen dit overzicht met de enigste persoon in dit lijstje die helaas niet meer in leven is. Hij is geboren op 24 februari 1955, in San Francisco. En dan kunnen we het natuurlijk over maar één man hebben, niemand minder dan Steven Paul Jobs, of bij het grote publiek beter bekend als
Steve Jobs.
Steve Jobs richten in 1976 samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne
Apple op. Apple wist in de jaren ’80 door te breken met computers als de Apple Lisa en de Apple Macintosh. Na jaren van succes kwam Apple iets in verval, maar uiteindelijk kwamen ze in de jaren ’00 en ’10 keihard terug met onder andere de iPod, iPhone en iPad. Met deze producten had Apple een enorme invloed op de computer-, telefoon- en muziekmarkt en die invloed is anno 2020, bijna tien jaar na het overlijden van Steve Jobs nog steeds van kracht.
Naast dat Steve Jobs op zijn eigenzinnige manier met Apple erg invloedrijk was, wist hij ook met een ander bedrijf te domineren. Steve Jobs heeft namelijk ook een erg groot aandeel gehad in het grote succes van Pixar Animation Studios. Jobs was bij Pixar werkzaam van 1986 tot 2006 (toen Disney het overnam). Bekende films van Disney zijn bijvoorbeeld: Toy Story, A Bug’s Life, Finding Nemo, Monsters en co. en The Incredibles. Met zo’n staat van dienst verdien je het als Steve Jobs om in dit overzicht terecht te komen.
Bill Gates
En van Steve Jobs gaan we naar een leeftijdgenoot van Jobs, een man waar hij altijd een haatliefde verhouding mee had. Hier hebben we het dan natuurlijk over één van de oprichters van
Microsoft: Bill Gates. Bill Gates was jarenlang de rijkste man ter wereld en dat kwam zeker niet zomaar uit de lucht vallen.
De grootste bekendheid wist Gates te verkrijgen met Microsoft. Microsoft heeft al sinds de jaren ’80 een grote invloed op de computermarkt. En doet dat met Windows anno 2020 nog steeds erg goed. Maar ook bijvoorbeeld het bekende Officepakket van Microsoft is wordt erg veel gebruikt. Wie heeft tegenwoordig geen Word op zijn of haar computer staan?
Maar Gates wist met Microsoft natuurlijk ook te domineren in de gamewereld. Met de Xbox, Xbox 360, Xbox One en Xbox Series S/X heeft Xbox zich ontwikkeld tot één van de populairste consolemerken ooit.
Jeff Bezos
En van Bill Gates gaan we naar de man die hem in financieel opzicht heeft ingehaald, Jeff Bezos. Jeff Bezos is de grote man achter
Amazon, en wist daar aardig z’n zakken mee te vullen. Amazon doet het vooral in commercieel opzicht enorm goed. In 2015 wist het bedrijf voor het eerst een omzet van 100 miljard dollar te halen. In 2019 was de omzet alweer bijna tien keer zo hoog, vorig kalenderjaar zat de omzet al tegen de 1000 miljard dollar aan. En zeker met de huidige coronapandemie is de verwachting dat dat alleen nog maar verder zal gaan groeien.
Daarnaast is Amazon ook het moederbedrijf van Amazon (film)Studios en de streamingsdienst Amazon Prime. Amazon Prime Video behoort anno 2020 bij één van ‘s werelds grootste streamingsdiensten, met zo’n 150 miljoen abonnees. Als zal de over het algemeen lage instapprijs ook een grote rol in spelen.
Daarnaast is Bezos ook druk bezig met het commerciële ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Bezos gaat hiermee de strijd aan met het
SpaceX van
Elon Musk, soms wordt er zelfs gesproken over een ‘nieuwe ruimtewedloop’.
Elon Musk
Na de ietwat saaie Jeff Bezos komen we aan bij Elon Musk. Musk is misschien niet de rijkste man uit dit rijtje, maar waarschijnlijk wel de meeste interessante. Musk houdt er op z’n tijd van om hoog van de daken te schreeuwen, soms gaat hij hard onderuit, maar soms weet hij hele grote invloed te hebben. Of het altijd even verstandig is, is maar de vraag. Maar het maakt Musk wel een zeer kleurrijk persoon.
Elon Musk is druk bezig met onder andere SpaceX. In 2012 was hij hiermee het eerste commerciële bedrijf dat aankwam op het internationale ruimtestation ISS. Het is even afwachten wat er allemaal van terechtkomt, maar als het aan Elon Musk ligt kunnen we over een jaar over zeven naar Mars.
Maar Musk is niet alleen druk bezig in de ruimte, ook in de autosector doet hij er erg goed. Met
Tesla wist hij het grote publiek te bereiken met een volledig elektrische auto. En het bedrijf groeit nog steeds, in 2012 werden er slechts 2636 Tesla’s verkocht, in 2016 nog ‘maar’ 76.230 en vorig jaar waren het er maar liefst 367.500.
Maar Musk heeft naast Tesla en SpaceX nog een aantal interessante projectjes lopen. Zo is hij bijvoorbeeld druk bezig met het ontwikkelen van een hyperloop. Maar probeert hij met The Boring Company de infrastructuur op een wel hele bijzondere manier te verbeteren. Musk is met heeft met The Boring Company het plan om rondom Los Angeles tunnels te boren waarin auto’s op een soort legobloktreinen kunnen rijden. Op deze manier kun je een stuk sneller en de drukke binnenstad omzeilen. Het is even afwachten wat er allemaal van terecht komt, maar ambitie is er in elk geval genoeg bij Musk.
Mark Zuckerberg
Tot slot sluiten we af met de jongste man in dit overzicht, maar misschien ook de man die de meeste invloed op je gedrag heeft. Hier kunnen we het natuurlijk maar over één man hebben:
Mark Zuckerberg. Zuckerberg is de grote man achter
Facebook dat weer eigendom is van onder andere Messenger, Whatsapp en Instagram.
Momenteel heeft Facebook zo’n 2,7 miljard gebruikers waarmee het bewust of onbewust een grote invloed op je leven kan hebben. Sociaal media diensten als Facebook, Twitter en Instagram bieden grote voordelen, maar hebben ook zeker een grote keerzijde. De Netflix documentaire
The Social Dilemma liet op pijnlijke wijze de keerzijde van deze websites zien. In de documentaire gaven meerdere oud-medewerkers aan dat sociaal media bedrijven in de kern drie doelen hebben: zorgen dat je voortdurend op je telefoon zit, zorgen dat je andere mensen enthousiasmeert voor de app en zorgen dat je oog hebt voor advertenties.