Pas op! Een WhatsApp hack gebeurt al snel (en kun je zo voorkomen)

Article
woensdag, 08 januari 2020 om 17:40
whatsapp storing zorgt voor veel overlast 145508
Je denkt misschien dat het je niet zal overkomen, maar een WhatsApp hack is onwijs snel gedaan. Een speciaal .mp4-bestand kan al genoeg zijn om een inbraak op je smartphone te veroorzaken. Toch zijn er nog veel meer methodes die een WhatsApp hack kunnen veroorzaken, dus lees snel verder om goed op de hoogte te zijn.
Volgens Libelle werden in Nederland gebruikers benaderd door zogenaamde vrienden en/of familieleden. In werkelijkheid was dit een hacker die een link stuurde naar een site waar kortingen werden aangeboden. Helaas is het zo dat wanneer de link wordt aangeklikt er problemen ontstaan en je wordt gehackt.
In november 2019 kwam er ook al nieuws (via AD) naar buiten dat er een video in omloop was die een WhatsApp hack mogelijk maakte. Al snel werd er een update uitgerold door de ontwikkelaar om het lek te dichten, maar het is wel een goede pijler om op te letten. Wanneer er ineens massaal vreemde video's gedeeld worden in groepsgesprekken is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan.
whatsapp groepsgesprekken weigeren wordt eindelijk mogelijk 149221

WhatsApp hack via publieke gegevens mogelijk

Iemand die van plan is om een WhatsApp hack te plegen probeert dit veelal door zich voor te doen als iemand anders. Er wordt gezocht naar openbare Facebookprofielen voor meer informatie, omdat die informatie gebruikt kan worden om iemand te bedotten.
Een nieuw nummer duikt ineens op in je WhatsApp lijst met een foto die van Facebook geplukt is en al snel kan iemand zich voordoen als iemand anders. Een nieuw nummer kan immers gemakkelijk als excuus gebruikt worden aangezien dit niet buiten de norm is. Combineer dat met wat persoonlijke informatie die op Facebook rondslingert en iemand kan je al snel bedriegen.
whatsapp ipad app wordt nu getest 149432

Geef geen antwoord

Zodra iemand je persoonlijke vragen begint te stellen moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Dit is één van de duidelijkste kenmerken dat er mogelijk kwade bedoelingen op de loer liggen. Check dan ook eerst goed wie de afzender is. Stuur bijvoorbeeld een bericht naar het oude nummer om te checken of die daadwerkelijk niet meer wordt gebruikt en vraag naar het nieuwe nummer.
Bellen naar het nieuwe nummer is natuurlijk ook een optie. Als er meerdere keren niet wordt opgenomen of als je een onbekende hoort, weet je gelijk dat er iets niet klopt. Alle communicatie hoeft natuurlijk niet via WhatsApp, maar dat detail kan je al snel uit het oog verliezen. Wees dus waakzaam en let goed op wat je doet en waar je je gegevens naartoe stuurt. Maak al helemaal nooit zomaar geld over naar een onbekende rekening.
Laat ons in de reacties weten of jij ooit te maken hebt gehad met een WhatsApp hack en deel vooral tips met elkaar.
Dit artikel is op 28 augustus 2020 bijgewerkt.