Welke LGBTQ+ LEGO-sets zijn er?

Article
zaterdag, 11 mei 2024 om 12:00
LEGO heeft zich door de jaren heen op vrijwel iedereen gericht. De meeste sets zijn voor iedereen, maar er zijn er ook bij die speciaal voor meisjes of speciaal voor volwassenen zijn. Maar is er ook een set voor de LGBTQ+-gemeenschap?
LEGO straalt graag uit dat je een beetje van jezelf tot uitdrukking kunt laten komen met je eigen bouwwerken. Als je wil uitstralen dat iemands individuele identiteit belangrijk is, is de vraag of je ook achter de LGBTQ+-gemaanschap staat niet ver weg. Die vraag heeft LEGO voor het grootste deel van zijn geschiedenis niet echt beantwoord, maar daar kwam in 2021 verandering in.
Toen kwam het bedrijf namelijk met de set Everyone is Awesome (vernoemd naar het liedje Everything is Awesome uit de LEGO-film). In deze set zijn 11 LEGO-figuurtjes te vinden in verschillende kleuren, tegen een achtergrond in dezelfde kleuren. Eén blik op de set is genoeg om te zien dat die kleuren niet toevallig zijn gekozen.
LEGO - 40516 - Everyone Is Awesome / Iedereen Is Super Image
LEGO - 40516 - Everyone Is Awesome / Iedereen Is Super
EUR44.9950
Op voorraad
Koop op bol.

Een Pride-vlag van LEGO

Het zijn namelijk de kleuren van de bekende regenboog Pride-vlag, met daarbij zwart, bruin, lichtblauw, wit en roze. Zwart en bruin vertegenwoordigen LGBTQ’ers van kleur, terwijl lichtblauw, wit en roze de kleuren zijn van de transgender-vlag.
Everyone is Awesome was de eerste LEGO-set ooit die echt gericht was op de LGBTQ+-gemeenschap. Daarvoor waren er wel wat kleine gebaren. Er was bijvoorbeeld een kleine Pride-vlag te vinden in een Trafalgar Square-set en bruid- en bruidegom-brickheadz werden apart verkocht, zodat je niet gedwongen een heterostel moest kopen.
De ontwerper achter Everyone is Awesome is Matthew Ashton, de vice president van design bij LEGO. Hij had het model eigenlijk vooral gemaakt als decoratie voor zijn eigen kantoor. Maar het bouwwerk kreeg veel aandacht van bezoekers en dus werd besloten om het uit te brengen als officiële set. Op de website van LEGO heeft Ashton in detail uitgelegd wat zijn persoonlijke gedachten bij de set zijn.

Gaat Everyone is Awesome uit de handel?

Het is inmiddels al een paar jaartjes geleden dat de set verscheen. Misschien overweeg je, met Pride Month in aantocht, om de set in huis te halen. In dat geval is het slim om niet te lang te twijfelen: het kan zomaar zijn dat de set niet lang meer op de markt is. Momenteel lijkt het er namelijk op dat de set eind 2024 uit de handel gaat, al kan dat nog veranderen.