Wat kunnen we van de nieuwe Lord of the Rings-film verwachten?

Article
vrijdag, 10 mei 2024 om 13:00
the lord of the rings gollumf1616750385
Er is een nieuwe The Lord of the Rings-film in de maak, met Andy Serkis aan het roer. Maar wat kunnen we van het project verwachten?
Let op: dit artikel bevat spoilers over The Lord of the Rings!

Focus op Gollum

Warner Bros. Discovery heeft al eerder bekendgemaakt dat er wordt gewerkt aan een nieuwe The Lord of the Rings-film. Er waren alleen nog amper details bekendgemaakt en het was dan ook de vraag waar de film over zou gaan. Zou het nieuwe project zich bijvoorbeeld richten op The Fourth Age, het tijdperk na de originele trilogie? Of gaan we juist jaren terug in de tijd? De wereld van J.R.R. Tolkien zit in ieder geval vol met interessante verhalen om te vertellen.
Nu is er een stuk meer duidelijkheid gekomen over het verhaal. Warner Bros. Discovery CEO David Zaslav heeft niet een synopsis voor de film gedeeld, maar wel de werktitel voor het project en de regisseur. En daar kunnen we veel informatie uit halen.
De nieuwe film gaat namelijk momenteel door het leven als The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum. Daardoor weten we in ieder geval zeker dat de film zich afspeelt voor de originele trilogie. Gollum/Smeagol sterft immers aan het einde van Return of the King.
De film zal zich daarnaast ook niet kort voor de originele trilogie afspelen. Rond de tijd van The Fellowship of the Ring is het bestaan van Gollum eigenlijk al door velen vergeten. Gandalf is één van de weinige die nog op de hoogte is van zijn bestaan, omdat hij samen met Bilbo Baggins op reis was, toen de Hobbit Gollum tegenkwam en zijn ring meenam.
Het verhaal zal zich waarschijnlijk afspelen vlak na The Hobbit. In de boeken wordt namelijk de jacht geopend op Gollum, om erachter te komen of de ring die Bilbo heeft gevonden daadwerkelijk The One Ring van Sauron is. En dat we een goede reden hebben om te denken dat de focus grotendeels zal liggen op Gollum, komt ook door de regisseur. Het project wordt namelijk geleid door Andy Serkis, die Gollum speelde in de films en ook deze keer weer het motion capture-pak aan zal trekken.

Terugkeer van de oude garde

Serkis is overigens niet de enige oudgediende van The Lord of the Rings-trilogie die betrokken is bij de nieuwe film. Warner Bros. Discovery heeft namelijk ook bekendgemaakt dat Peter Jackson, Fran Walsh en Philippa Boyens meewerken aan het project.
Jackson wordt natuurlijk samen in één adem genoemd met The Lord of the Rings-films. Niet alleen is hij dé drijvende kracht geweest achter de originele trilogie, hij heeft later ook The Hobbit-films geregisseerd. Zijn partner Fran Walsh en Philippa Boyens zijn niet zo bekend als Jackson, maar wel even belangrijk geweest voor het succes van The Lord of the Rings.
Het script voor de films is namelijk geschreven door Jackson, Walsh en Boyens samen. Walsh was daarnaast ook producent voor de originele trilogie. Het Nieuw-Zeelandse trio heeft veel ervaring met The Lord of the Rings, wat een belangrijke factor zal zijn om hetzelfde gevoel en looks neer te zetten voor de nieuwe film.

Op locatie of in de studio?

Over de look and feel gesproken, één aspect zal daar een grote invloed op hebben. Hoewel The Lord of the Rings- en The Hobbit-films namelijk allebei geregisseerd zijn door Peter Jackson en Fran Walsh en Philippa Boyens bij beide projecten waren betrokken, ogen de films heel anders.
Dat komt doordat de originele trilogie vrijwel volledig op locatie is geschoten in Nieuw-Zeeland en dat ook nog eens achter elkaar. Voor The Hobbit-films werd ervoor gekozen om veel meer te schieten in de studio met zelfgebouwde sets. Bovendien hebben The Hobbit-films ook meer gebruikgemaakt van special effects, waardoor sommige personages er minder geloofwaardig uitzien.
Het is te hopen dat voor The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum weer wordt gekozen voor de oude methode, met sets in de natuur van Nieuw-Zeeland. In ieder geval zal voor Gollum ook weer special effects worden gebruikt of Andy Serkis moet zich volledig laten opbouwen tot het schepsel.