Wat is Parler en waarom is het ineens zo 'hot'?

Article
maandag, 11 januari 2021 om 17:00
parler logo 2020f1610368774
Sinds de aanval op het Capitool in de Verenigde Staten en de verbanning van president Trump van Facebook en Twitter wordt er veel gesproken over Twitter-alternatief Parler. Wat is Parler en wat maakt die dienst zo bijzonder?
Iedereen kent wel de gangbare Social Media, waaronder Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp en LinkedIn. Maar naast al die grote kanalen bestaan er tientallen kleinere kanalen. Meestal blijven deze in de obscuriteit hangen, maar dat geldt niet voor microblogdienst Parler.
Sinds de gewelddadige activiteiten rond de Amerikaanse verkiezingen en de daaropvolgende verbanning van de Amerikaanse president Trump staat het alternatieve Parler, wat Frans is voor "praten", volop in de belangstelling.

Parler wil een platform zijn voor vrijheid van meningsuiting en los staan van censuur. In de praktijk is Parler vooral een (alt-)rechts netwerk waar veel conservatieven, aanhangers van Trump, aanhangers van samenzweringstheorieën en extreem-rechtse personen zich verzamelen.

Parler, een korte historie

Parler bestaat pas sinds 2018, toen het werd opgericht door John Matze, Jared Thomson en Rebekah Mercer, alledrie afkomstig van de Universiteit van Denver. De microblog leidt een vrij onopvallend bestaan tot medio 2019, wanneer de blog zo'n 100.000 leden telt. de echte opkomst van Parler begint eigenlijk pas zodra Twitter en Facebook in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen berichten van Trump beginnen te modereren. Tweets van Trump over mogelijke fraude bij het stemmen via post worden voorzien van waarschuwingen en vooral rechtse politici spreken hierbij van censuur.
Aangezien Parler zich voorhoudt vooral geen censuur te plegen, nemen veel rechts-georienteerden hun toevlucht tot deze blog. Vooral rond de verkiezingen en de daaropvolgende gewelddadigheden blijkt Parler een ideaal platform te zijn waarop haatsprekers en Trump aanhangers hun grieven kunnen uiten. Het vermoeden bestaat dat de organisatie van de protestmars en daaropvolgende bestorming van het Capitool deels georganiseerd zijn via deze dienst.
Op 9 januari wordt de Parler app door Google en Apple uit de Stores gehaald. Diezelfde dag kondigt Amazon aan dat het de dienst niet langer zal hosten. Sinds 10 januari is Parler niet meer beschikbaar. De oprichter, John Matz, geeft aan in gesprek met The Verge dat het vinden van een nieuwe host voor de service uitdagend is. De kans dat Parler weer publiek beschikbaar wordt is daarmee klein.
andy biggs parler feed1f1610371964

Censuur, doet Parler daar echt niet aan?

Een van de speerpunten van Parler is dat de dienst niet aan censuur doet. In de praktijk blijkt vooral dat de dienst niet optreedt tegen rechts-georienteerde berichten en haatsprekerij, maar wel degelijk optreedt tegen (in de ogen van de moderator) linkse berichten. Zo zijn een groot aantal voornamelijk links georiënteerde accounts geblokkeerd toen ze de dienst zelf bekritiseerden. Bovendien kent de dienst een flink aantal niet toegelaten soorten content, waaronder afpersing, ondersteuning van terrorisme, valse geruchten en het aanvallen van andere gebruikers. Volgens Wired zette Parler deze richtlijnen vooral inconsistent in, waarbij vooral conservatieve uitspraken toegestaan werden.

Weinig censuur, maar hoe anoniem is de dienst?

Parler is niet anoniem. Sterker nog, als onderdeel van het aanmeld-proces moeten gebruikers zich identificeren. Vaak gebeurt dat door het uploaden van een foto van een ID-card of andere officiële identificatie. gebruikers zijn daarmee vaak eenvoudig te traceren tot hun werkelijke identiteit. Gebruikers waanden zich alleen relatief veilig doordat het platform nog steeds onbekend was bij het grote publiek en bestuurd werd door rechts georiënteerde personen.

Hoe is het nu met Parler?

Op dit moment is Parler uit de lucht. De App is verwijderd uit de Stores van Google en Apple en ook de website is niet meer te vinden. De eigenaren van de dienst zijn druk op zoek naar een nieuwe host, maar de kans daarop is niet zo groot.
Alleen hebben de gebruikers van Parler wel een probleem. Veel van de geplaatste content rond de bestorming van het Capitool, inclusief video content kan gelden als bewijsmateriaal tegen de bestormers. Dat zou geen probleem zijn, als de content met de dienst verdwenen zouden zijn. Dat is niet het geval, een twitteraar beweert een admin-wachtwoord van de dienst gekraakt te hebben en samen met vele anderen een vrijwel volledige dump van de dienst gemaakt te hebben, inclusief gebruikers en hun identificaties. Mogelijk kan dit voor FBI en Amerikaanse politie dus een schat aan belastbaar materiaal opleveren.
De kans dat Parler ooit nog terugkomt is hiermee eigenlijk wel bekeken, de naam is besmet en veel gebruikers zullen hun toevlucht weer elders moeten zoeken. Parler is niet meer, maar de zoektocht naar de volgende obscure blogsite zal waarschijnlijk doorgaan.

Populair Nieuws