Wat is er allemaal nieuw met Android 15?

Article
zondag, 23 juni 2024 om 11:00
android 15 header
Google heeft een nieuwe beta van Android 15 naar buiten gebracht. Maar welke features kunnen we verwachten met het nieuwe besturingssysteem? Wij hebben ze op een rijtje gezet.

Beveiligde ruimte op je smartphone

Tegenwoordig gebruiken we smartphones voor veel zaken, waaronder zaken waar gevoelige informatie bij komt kijken. Wil je bijvoorbeeld niet dat iemand zomaar je foto’s kan bekijken, dan komt daar een handige nieuwe feature voor in Android 15.
Google introduceert namelijk een Private Space. Hier kan je alle apps in plaatsen waar je niet zomaar iedereen toegang tot wil geven. Om de apps te openen, is er eerst extra verificatie nodig, zoals een vingerafdruk of een wachtwoord.

Preview van je geschiedenis

Veel mensen gebruiken tegenwoordig nieuwe manieren om te navigeren op hun smartphone, in plaats van de drie icoontjes onderaan het scherm. Een populaire optie is bijvoorbeeld om te swipen bij de rand van het scherm, om terug te gaan.
Met die optie kan je in Android 15 eerst checken waar je precies naartoe teruggaat. Voordat je de gesture voltooit, krijg je een preview te zien van de pagina die wordt geopend.

Delen van het scherm opnemen

Het is al een tijdje mogelijk om je scherm op te nemen. Ideaal als je bijvoorbeeld een vriend iets wil uitleggen hoe je een bepaalde instelling verandert op zijn of haar telefoon.
Maar misschien wil je niet je hele scherm laten zien, vanwege bijvoorbeeld gevoelige informatie. In Android 15 krijg je daarom de mogelijkheid om alleen een bepaald deel van je scherm op te nemen.

Berichten sturen via satellietverbinding

Voor iOS 18 komt Apple met berichten versturen via een satellietverbinding en Google blijft daarin niet achter. Dezelfde functionaliteit wordt namelijk toegevoegd in Android 15. Het gaat hierbij alleen wel om de software die hiervoor benodigd is.
Om daadwerkelijk berichten op die manier te versturen, zal er ook de geschikte hardware aan boord moeten zijn. Daarnaast zullen fabrikanten waarschijnlijk ook een samenwerking moeten aangaan met bedrijven die verantwoordelijk zijn voor satellietverbindingen.

Vibraties instellen voor je apps

Als je je smartphone op trillen hebt staan en je krijgt een notificatie binnen, dan kan de vibratie verschillen qua intensiteit of hoeveelheid. Die opties zijn alleen altijd ingebakken in de app zelf, je kan niet kiezen of je twee snelle vibraties krijgt bij een appje en één harde tril bij een mailtje.
Maar met Android 15 krijg je die optie wel. Het besturingssysteem voegt custom opties toe voor vibreren. Ook kan het trillen automatisch aangepast worden aan de omgeving, als de smartphone bijvoorbeeld merkt wanneer hij op een zacht of hard oppervlak ligt.

Maatregelen tegen diefstal

Hoewel je je gevoelige informatie op veel manieren kan beschermen tegen cybercriminelen, bestaat natuurlijk altijd nog de kans dat je telefoon simpelweg gestolen wordt door een ‘normale’ crimineel.
Android 15 voegt ook daar beveiliging voor toe. Door middel van AI kan bijvoorbeeld gedetecteerd worden wanneer de smartphone uit je handen wordt gegrist, om vervolgens meteen de telefoon te vergrendelen. Daarnaast krijg je ook meer mogelijkheden om je smartphone op afstand te vergrendelen en voorkomen dat hij gereset wordt zonder inloggegevens.

Betere functionaliteit op tablets

Android werkt al jarenlang erg goed op smartphones, maar op tablets valt het besturingssysteem nogal tegen. Met de nieuwe versie probeert Google daar verandering in te brengen en er meer een desktop-achtig OS van te maken.
Op een tablet wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de taskbar vast te zetten op het scherm, net zoals dat op een Windows PC het geval is. Ook kan je combinaties van split-screen apps onthouden, zodat ze later tegelijkertijd in dezelfde verhouding worden geopend.
Het is nog niet bekend wanneer de volledige versie van Android 15 gelanceerd zal worden. Met de derde beta die nu is uitgebracht ligt Google wel op schema, waardoor de update mogelijk al in augustus of september gelanceerd kan worden.

Populair Nieuws

Laatste Reacties