Wat is de beste vlog camera in 2018? Vijf camera's op een rij!

Article
zaterdag, 21 april 2018 om 13:00
xgn google image
Wat als je van plan bent om jouw gezicht bekend te maken bij alle Nederlanders? Dan moet je vlogger worden! Goed idee, maar dan heb je wel de juiste tools nodig om jouw vlogs tot een succes te maken. De camera is dan ook essentieel in het arsenaal van een succesvolle vlogger. Wij hebben de beste vlog camera opties voor je op een rij gezet.
Voor je begint met lezen, willen we nog vaststellen waar we precies naar op zoek zijn als we het hebben over de beste vlog camera. Naar welke features zijn we op zoek? Denk aan dingen als een stabilisator, face- of eyetracking autofocus, ingang voor een microfoon en een draaibaar scherm.

5. Nikon Coolpix B500

Microfooningang: Nee
Flipscherm: Ja (maar...)
Opnamekwaliteit: 1080p 30fps
Prijs: 275 euro
Niet iedereen heeft honderden euro’s te besteden aan een gloednieuwe camera. Logisch, want wanneer je begint is het YouTube geld nog niet binnen en moet het vlog-imperieum natuurlijk nog opgebouwd worden. Dan is de Nikon Coolpix B500 een prima keuze voor wie niet meteen een heleboel geld wil uitgeven aan een hele dure camera. Het is dan ook de goedkoopste camera op deze lijst, maar dan ook meteen de grootste als we kijken naar fysiek formaat.
De Nikon Coolpix B500 heeft een flipscherm, hoewel dit scherm niet echt goed jezelf kan laten zien. Wel filmt de camera in prachtig 1080p en 30 frames per seconde. De beste vlog camera heeft natuurlijk ook een goede autofocus functionaliteit, waar de B500 gelukkig over beschikt. Daarnaast beschikt de camera ook over een stabilisator die er voor zorgt dat je ook bij ingezoomde beelden nog een stabiele opname hebt.
Met de Snapbridge applicatie kan je ook de camera bedienen met je smartphone. Dit zou ook een alternatief kunnen zijn voor het gebrek aan een flipscherm. De Nikon Coolpix B500 ontbreekt dus aan wat features, maar is een prima goedkoop instapmodel voor de beginnende vlogger.
129921

4. Canon EOS M3

Microfooningang: Ja
Flipscherm: Ja
Opnamekwaliteit: 1080p 30fps
Prijs: 450 euro
In tegenstelling tot de andere Canon op deze lijst, is de Canon EOS M3 wat voordeliger en heeft het een functie die bij alle andere camera’s op deze lijst ontbreken: een microfooningang. Het is bij lange na niet de enige camera die dit heeft, maar het is wel belangrijk voor wie de audiokwaliteit even belangrijk vindt als de beeldkwaliteit. Denk aan een Rode VideoMic of SennHeiser MKE microfoon.
Het grote nadeel, voor wie dat belangrijk vindt, is dat de camera qua resolutie en framerate niet zo spannend is. De maximale opnamekwaliteit is 1080p op 30 frames per seconde, wat in tegenstelling tot de andere camera’s op deze lijst (met sommige in 4K) wat kan tegenvallen.
Een stabilisator is overigens niet aanwezig, dus zorg er wel voor dat je een vaste hand hebt wanneer je gaat filmen. De EOS M3 heeft gelukkig ook andere belangrijke features zoals Wi-Fi verbinding. Dit stelt je in staat om de camera te bedienen via een app of om beelden te delen en backups te maken.
129922 1

3. Sony Cybershot RX100 Mark V

Microfooningang: Nee
Flipscherm: Ja
Opnamekwaliteit: 4K 30fps, 1080p 60fps/120fps
Prijs: 985 euro
Als geld geen probleem is, dan is de Sony Cybershot RX100 Mark V mogelijk de beste keuze voor je. Het heeft alle features die een goede vlogcamera hoort te hebben. Een flipscherm, razendsneller autofocus en een lens met een groot diafragma. De filmresolutie is een schitterend 4K op 30 frames per seconde en de camera filmt zelfs in een framerate van 120 op 1080p.
Ook features zoals een razendsnelle autofocus met een snelheid van 0,05 seconde, ingebouwd Wi-Fi en tracking zijn ontzettend handig voor vloggers. Een hele belangrijke feature van deze camera is ook de aanwezige Anti Distortion Shutter. Dit help om het ‘rolling shutter’ effect weg dat vaak ontstaat wanneer je draaiende objecten met een hoge snelheid filmt (zoals een propeller).
Wederom is het grote nadeel dat deze camera geen microfooningang heeft, waardoor je dus afhankelijk bent van de ingebouwde microfoon of een externe oplossing.
129923

2. Panasonic Lumix LX10

Microfooningang: Nee
Flipscherm: Ja
Opnamekwaliteit: 1080p 60fps, 4K 30fps
Prijs: 550 euro
Als je de Panasonic LX10 vergelijkt met de Canon G7X Mark II zal je veel overeenkomsten zien. Beide camera’s kunnen opnemen met een hoge framerate, hebben een vergelijkbare prijs en beschikken beide niet over een microfooningang. Het grote verschil is dat de Panasonic gemiddeld net wat goedkoper uit de bus komt, met een gemiddelde prijs van zo’n 550 euro.
Ook deze Panasonic camera heeft een stabilisator aan boord, dus als jouw handig niet heel vast zijn helpt de camera je een handje (letterlijk!). Om ervoor te zorgen dat je altijd scherp in beeld blijft heeft deze camera ook verschillende focusmogelijkheden. Denk aan een features zoals eye- en facetracking, waarmee het beeld automatisch jouw gezicht volgt en het beeld aanpast.
Ook handig: de camera neemt op in het mp4 formaat, een soort bestand waar veel bewerkingsprogramma’s het mee eens zijn. Het niet hebben van een microfooningang kan voor sommige mensen alleen wel een groot minpunt zijn. Tot slot heeft deze camera ook Wi-Fi verbinding. Je kan dan met de bijbehorende app de camera bedienen zonder deze fysiek aan te hoeven raken.
129924
1. Canon Powershot G7X Mark II
Microfooningang: Nee
Flipscherm: Ja
Opnamekwaliteit: 1080p 60fps
Prijs: 600 euro
De Canon Powershot G7XII is een populaire keuze onder de vloggers, waardoor sommige vloggers het zelfs de beste vlog camera noemen. Deze camera neemt op in 1080p en 60 frames per seconde, wat heerlijk soepele beelden betekent. De G7X Mark II heeft een grote diafragmaopening waardoor de camera ook met weinig licht nog mooie beelden opneemt.
Het grote nadeel van de G7XII is dat er geen optie is om een microfoon aan te sluiten. Qua beeldkwaliteit heeft de camera dus genoeg te bieden, maar als je niet tevreden bent met de geluidskwaliteit aan boord zal je het op een andere manier moeten oplossen.
Handig is ook de stabilisator, een essentiële functie voor de beste vlog camera’s omdat veel vloggers lopend of bewegend filmen. Als je in de buurt bent van een draadloos netwerk, kan je met de G7II ook gemaakte beelden direct draadloos delen met bijvoorbeeld je smartphone.

Heb je de beste vlog camera gevonden?

Met deze vlog camera's kan je misschien net zo'n mooie vlog maken als onze eindbaas Hugo. Hopelijk heb je met onze special een goede keuze kunnen maken en ben jij nu in het bezit van de beste vlog camera!

Populair Nieuws