Wario Land is uit op de Wii U - Wat zijn de beste Wario games?

  In de loop der jaren is Wario van een obscure antiheld uitgegroeid tot een geliefde superster. Nu de Wii-klassieker Wario Land: The Shake Dimension als port is verschenen op de Wii U, is het tijd om eens terug te blikken op de vijf beste Wario games aller tijden. Welke dat zijn, lees je in deze ode aan Nintendo's grootste brombeer.

  Het ontstaan van Wario gaat terug naar het jaar 1992. De besnorde mopperaar maakte toen zijn debuut als schurk in Gameboy-klassieker Super Mario Land 2.

  Hij werd toen gepresenteerd als de tegenhanger van de Italiaanse loodgieter. Niet voor niets is de naam Wario gemend met Mario's naam en het Japanse woord warui, dat 'slecht' betekent. Ergo: een kwaadaardige Mario.

  Het grote publiek viel meteen voor de geelpaarse antiheld. Zijn hebzucht naar goud en zijn manipulatieve trucjes om te krijgen wat hij wil vielen meteen in de smaak. De roep om meer Wario leidde uiteindelijk tot een compleet eigen avontuur: Wario Land: Super Mario Land 3. Sindsdien is de brombeer niet meer weg te denken uit de stal van Japanse spellenboer Nintendo.

  In de afgelopen twintig jaar is Wario in veel avonturen op jacht geweest naar nog meer schatten en rijkdom. Maar wat zijn nu de beste vijf Wario games die nog in ons geheugen staan gegrift?

  Wario Land 4 (2001, GBA)
  Wario Land 4 is nu typisch zo'n game die de tand des tijds gemakkelijk heeft weten te doorstaan. Nog niet zo lang geleden verscheen de GBA-klassieker als port op de Wii U en die vond naar verwachting gretig aftrek.
  Het is in dit avontuur waar Wario onbedoeld een prinses van een redt, terwijl hij eigenlijk op zoek was naar schatten in een mysterieuze gouden piramide. Dat hij achteraf dan ook als held wordt gezien, werkt dan ook behoorlijk op de lachspieren.

  Dertien jaar na dato ziet Wario Land 4 er misschien een beetje ouderwets uit, maar het is de gameplay die als een huis overeind blijft staan. De afwisseling van platformstukken en gevechten, de verzameldrift die iedere speler ongetwijfelt krijgt en de baasgevechten: het is allemaal even gedenkwaardig.

  Beste Wario games - WarioWare: Twisted! (2005, GBA)

  Het is raar maar waar: een van de beste Wario-games aller tijden heeft in Europa nooit het levenslicht gezien. We hebben het hier over WarioWare Twisted!, zonder meer een van de beste en creatiefste spellen die ooit op de Gameboy Advance is verschenen.

  Twisted! legde het fundament voor de inmiddels bekende en geliefde WarioWare-formule: korte en krankzinnige spelletjes (hier meer dan 200) die elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Door de ingebouwde tiltsensor was het voor het eerst mogelijk om de minigames te besturen door de handhekd simpelweg mee te draaien. Uniek voor die tijd!

  Beste Wario games - Wario Land II (1999, GBC)

  Zoals gezegd is Wario een hebzuchtige dikzak die zo geobsedeerd is door geld dat hij er alles en iedereen voor aan de kant zet. Die drang naar rijkdomkomt nergens zo goed naar voren als in Wario Land II, de op twee na de beste Wario-game ooit verschenen.

  Dit ondervindt Captain Syrup, de grote schurk in dit avontuur op de Gameboy Color, aan den lijve. Zij raakt slachtoffer van de hebzucht van Wario en raakt al haar schatten en zakken geld kwijt. In Wario Land II verovert Syrup alle schatten terug, tot groot ongenoegen van onze brombeer.

  Uniek aan deze Wario-game is dat de antiheld onkwetsbaar is voor vijandelijke aanvallen. Wel hebben ze soms een eigenaardig effect op hem. Zo kan de dikzak transformeren in nieuwe gedaantes, zoals de vlammende Hot Wario of zelfs in Zombie Mario, ieder met speciale vaardigheden.

  Beste Wario games - Wario Land: The Shake Dimension (2009, Wii)

  Met Wario Land: The Shake Dimension bracht Nintendo na jaren een eerbetoon aan de allereerste Wario Land-games. Net zoals in die delen maakt The Shake Dimension, in de Verenigde Staten bekend als Shake It, gberuik van een tweedimensionaal zijaanzicht.

  In plaats van te werken met spetterende 3D-effecten, ontleent The Shake Dimnsion zijn charme aan beeldschone animaties en handgetekende achtergronden. Het resultaat lijkt op een Japanse animatiefilm en dat is in het geval van The Shake Dimension positief te noemen.

  Opvallend aan deze Wario-game is de (relatief) lange speelduur. In ieder level zijn alternatieve routes te vinden die weer leiden naar geheime werelden. Als je echt alles uit dit platformavontuur wilt halen, dan ben je zeker vijftien á twintig uur zoet: uniek voor een platformer en al helemaal voor een Wario-game!

  Beste Wario games - Wario Land III (2000, GBC)

  Vraag een willekeurige Wario-fan naar zijn of haar favoriete deel en je krijgt hetzelfde te horen: Wario Land III. Dit alom gewaardeerde avontuur kent ongeveer dezelfde gameplay als die van Wario Land II, maar bevatte nog uitdagendere levels, krankzinnigere vijanden en een nog pakkender verhaal.

  Nieuw aan Wario Land III was het dynamische dag-en nachtsysteem, dat in de meeste gevallen in het voordeel werkte van Wario. Zo doen de vijanden 's nachts een dutje en kunnen sommige puzzels alleen overdag opgelost worden en omgekeerd.

  Wario Land III zette met grandioze levels, knotsgekke bazen en een aantrekkelijke visuele stijl een nieuwe standaard voor platformgaming en staat daarom zeer terecht op de nummer één positite van beste Wario games ooit verschenen.

  Wario Land: The Shake Dimension

  Verkijgbaar vanaf 26 september 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.