Gaming PC bouwen - de 6 belangrijkste onderdelen

Article
woensdag, 27 april 2016 om 16:21
xgn google image
Stel, jij wilt overstappen van console gaming naar PC gaming. Echter, je weet niets, maar dan ook niets, af van een PC, dus laat staan dat je iets weet over een gaming PC bouwen. Gelukkig zijn wij er, want in deze special wordt het belangrijkste van PC Gaming uitgelegd!
Een PC is opgebouwd uit een aantal dingen. Voor een gaming PC bouwen zijn er een aantal dingen belangrijk, die wij voor jou op een rijtje zetten in deze special. Bij elk onderdeel is een budget voorbeeld gegeven, maar ook een voorbeeld voor de gamers die wat meer geld tot de beschikking hebt. We beginnen met het voor gaming belangrijkste onderdeel: de videokaart of GPU.

Videokaart of GPU (Graphics Processing Unit)

Voor gaming is, hoe kan het ook anders, de videokaart het belangrijkste onderdeel van de PC. De twee grootste videokaart-developers zijn AMD en Nvidia, waarbij de eerste wat goedkopere modellen heeft. Voor het budget voorbeeld hebben wij dan ook een AMD-videokaart gekozen en voor het duurdere voorbeeld een Nvidia kaart. En onthoud goed, dat je de PCIe variant moet kiezen wanneer je een videokaart kiest, want anders gaat het fout.
We beginnen met de budget-videokaart. We hebben gekozen voor de AMD Radeon R7 360 2GB, die binnenkomt op een prijs van 120 euro. Er zit twee gigabyte aan DDR5 geheugen in, en dat is op dit moment meer dan genoeg om games als XCOM 2 op high settings te spelen en The Division op low settings te spelen. Als je echt aan de zware jongens als The Witcher 3: Wild Hunt wil beginnen op normale settings, zul je een duurdere kaart moeten aanschaffen.
Voor de duurdere videokaart zijn wij gegaan voor de Nvidia Geforce GTX 970, die tussen 350 en 400 euro kost. Er zit vier gigabyte DDR5 geheugen in, dus behoorlijk meer dan de AMD-videokaart. Met de Nvidia videokaart kun je alle games die er op de markt zijn op high settings spelen, mits je ze combineert met een goede processor en een goede hoeveelheid RAM-geheugen, maar daarover later meer.
89890

Processor of CPU (Central Processing Unit)

De processor an sich is niet zo heel belangrijk voor gaming, ware het niet dat een videokaart veel beter gaat werken als je er een goede processor bij hebt. We gaan onze PC build dan ook vervolgen met de processor, en we beginnen wederom met de budget PC.
Voor processors heb je, net als bij de videokaarten, twee grote ontwikkelaars: Intel en AMD. Ook hier heeft AMD de wat goedkopere modellen en moet je voor de echt sublieme processoren bij Intel aankloppen. We beginnen met de budget-PC, en daarvoor hebben we een AMD-processor gekozen.
De uitverkoren processor is de AMD FX-6300. Die heeft een redelijke snelheid van 3,5 GHz, heeft zes kernen, heeft een AM3+ socket, dat pas belangrijk wordt bij het uitkiezen van het moederbord, en kost zo'n 110 euro. De processor werkt goed met de AMD-videokaart van de vorige pagina en je kan met deze combinatie de meeste games spelen. Voor de zwaardere games die heel veel vragen van je PC, moet je wel op lage settings spelen.
Als je deze games, zoals bijvoorbeeld Quantum Break, wel wil spelen op hoge settings, dan zul je een andere en duurdere processor moeten aanschaffen. Wij hebben gekozen voor de Intel i7 4790K, die een zeer goede snelheid van 4,0 GHz, vier kernen en het 1150 socket heeft. Er hangt dan ook een hoger prijskaartje aan: 350 euro. Hij komt met de ingebouwde GPU Intel HD Graphics 4600, maar die kan er natuuurlijk voor je worden uitgehaald.
Als je deze CPU combineert met de videokaart van Nvidia van de vorige pagina, dan kun je alle games die er op dit moment zijn op hoge settings spelen, zonder ook maar iets te merken van framedrops of iets dergelijks. Let wel op: de koeling die standaard wordt meegeleverd met de CPU is niet echt goed, dus wij raden je aan om er zelf één bij te kopen.
89911

RAM (Random Acces Memory)

Naast de processor en de videokaart is er nog iets heel belangrijk voor het gamen: het werkgeheugen of RAM. Op de RAM wordt tijdelijke data opgeslagen, dat na verloop van tijd er automatisch weer afgaat. Elk programma dat je draait op je computer gebruikt RAM, en het ene meer dan de ander. Zo zal een game veel meer verbruiken dan bijvoorbeeld het gebruik van een browser als Google Chrome.
Het is belangrijk dat je RAM koopt met DDR4 of DDR3 geheugen, want die twee zijn vereist voor gaming. Tevens is het belangrijk dat je niet te veel RAM in je computer gooit, want op het moment dat er een overkill aan RAM in je PC zit, heeft de processor langere tijd nodig om informatie te krijgen en kan je computer dus trager worden. Om de hedendaagse games te kunnen spelen, is acht to zestien GB meer dan genoeg.
Voor de budget PC hebben wij gekozen voor de Corsair 8GB DDR3, die rond de 50 euro kost. Acht GB is genoeg om veel games, in combinatie met de op de vorige pagina genoemde processor en videokaart, op medium settings te kunnen spelen. Deze hoeveelheid RAM past ook goed bij de videokaart en processor die we hebben gekozen, dus de RAM zal volledig worden gebruikt en zijn volledige potentie behalen.
Voor de duurdere PC build, hebben wij gekozen voor de Corsair 16GB DDR3, die 110 euro kost. Omdat de videokaart en de processor in de duurdere PC build van hogere kwaliteit zijn, heb je ook meer RAM nodig om de processor en videokaart goed tot hun recht te laten komen. Als je ze combineert met zestien GB aan RAM, dan is dat meer dan voldoende en kun je alle games op hoge settings spelen.
89946 1

Het moederbord

Het moederbord is, zoals de naam al doet vermoeden, hetgeen waarop alle onderdelen van een PC op aangesloten zijn. Een goed moederbord is van onschatbare waarde, aangezien het ervoor zorgt dat de CPU, GPU en de RAM goed werken en dat zij volledig gebruikt worden. Het moederbord moet ook hetzelfde socket hebben als de processor, want anders past de processor niet op het moederbord en werkt je computer niet.
Ook moet je ervoor zorgen dat het moederbord genoeg slots heeft waar je je RAM in kan klikken. De RAM die wij hebben genoemd op de vorige bladzijde, zijn beide twee stickjes, en hebben dus ook twee vrije slots nodig. Als je later je PC nog wilt upgraden, met bijvoorbeeld meer RAM, dan zul je een moederbord moeten hebben met een extra slot, zodat je er nog een extra RAM-stickje kan bijkopen.
Voor de budget-PC hebben wij gekozen voor het ASUS M5A97 moederbord, dat 90 euro kost. Je krijgt voor een relatief lage prijs een moederbord met alles erop wat nodig is, en zelfs nog wat ruimte voor wat upgrades. Je hebt twee USB 3.0-uitgangen, met de mogelijkheid om zes USB 2.0-uitgangen erbij te kopen, mocht je dat willen. Daarnaast krijg je nog twee extra slots voor RAM, kan er maximaal 32GB aan RAM geïnstalleerd worden.
Aangezien we een AMD-processor- en videokaart hebben, zullen die goed met elkaar samenwerken, omdat alles van AMD is. Tevens heeft het bord twee PCIe-uitgangen, dus de mogelijkheid om twee videokaarten te installeren. In de praktijk zal het niet veel opleveren, omdat de tweede port de 4e snelheid gebruikt, en de eerste port de 16e.
Voor de duurdere PC hebben wij gekozen voor het ASUS Z97-A moederbord, waar een prijs aan hangt van rond de 150 euro. Dit is een goed moederbord, en geschikt voor onze processor, videokaart en RAM. Op dit moederbord zitten ook weer vier slots voor RAM, maar je hebt nu de beschikking over vier USB 3.0-uitgangen en drie PCIe-uitgangen zodat je er, als je dat wil, drie videokaarten in kan stoppen.
Als je twee videokaarten wil gebruiken, zullen ze beter met elkaar samenwerken, want zowel de eerste als de tweede PCIe-uitgang hebben de 16e snelheid en zijn dus geschikt om twee videokaarten tegelijk te gebruiken. Onthoud wel dat twee videokaarten alleen met elkaar kunnen samenwerken, als ze van hetzelfde merk zijn. Bij Nvidia wordt het samenwerken van twee videokaarten SLI genoemd, bij AMD Crossfire.
89947

Harde schijven

Een ander vitaal onderdeel van een PC, is natuurlijk de harde schijf. Immers, alle data slaat zich niet op in het luchtledige. Als je het over harde schijven hebt, zijn er twee varianten die belangrijk zijn voor onze beide PC's: de HDD en de SSD. Het verschil dat er tussen de twee bestaat, is de snelheid: een gemiddelde SSD leest en laadt dingen ongeveer twee keer zo snel als een HDD, een flinke verkorting dus.
Echter, aan een SSD hangt ook een veel hoger prijskaartje. Een HDD van één TB kost tussen de 60 en 70 euro, terwijl een SSD van 120 GB dezelfde prijs heeft. Het grote voordeel aan een SSD is, dat je bijvoorbeeld de opstartprogramma's van Windows, of programma's die je veel gebruikt, op de SSD kunt zetten zodat alles veel sneller opstart en laadt. Daar betaal je dan ook voor, maar je kunt ook gedag zeggen tegen lange laadtijden.
Omdat iedereen weer wat anders prefereert op het gebied van harde schijven, laten wij die keuze aan jou over.
89948

Voeding of PSU (Power Supply Unit)

Alle onderdelen in een PC hebben stroom nodig. De voeding, of PSU, zorgt ervoor dat alles in je computer van stroom wordt voorzien. Hoe beter de videokaart en processor, hoe groter de voeding moet zijn. Voor de meeste werk computers is een voeding van 300 Watt al genoeg, maar voor de videokaarten en processoren die in deze special worden genoemd, heb je al gauw meer nodig.
Er is nog één ding wat van belang is voor de PSU: het certificaat. Dat zijn er namelijk nogal wat en ze kunnen erg verwarrend zijn. In het onderstaande plaatje wordt de efficiëntie van de voedingen weergegeven. Zo zie je dat een voeding met het 80 PLUS Bronze certificaat een efficiëntie heeft van tussen de 81 en 85%, maar hoe hoger de efficiëntie, hoe hoger ook de prijs van de voeding.
Gaming PC Bouwen

Een snelle Gaming PC bouwen gids voor iedereen

Wij hopen dat wij je een beetje wegwijs hebben gemaakt in de, bij vlagen, onoverzichtelijke wereld van PC-onderdelen. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van het artikel of over PC gaming in het algemeen, laat dan je vragen achter in de comments. Keep on gaming!