5 redenen waarom Call of Duty games zo populair zijn

Article
vrijdag, 06 november 2015 om 11:14
xgn google image
Call of Duty games zijn natuurlijk al tijden zeer succesvol. De gamereeks draait al sinds 2003 en we kunnen nu ieder jaar rekenen op een nieuwe release. Wat zijn eigenlijk de redenen van de polulariteit van de franchise
Ondanks dat we de afgelopen jaren de cijfers van Call of Duty titels hebben zien dalen, zijn de games vooralsnog ongekend populair en worden deze dagelijks kapot gespeeld door liefhebbers. Zo wordt het spelersaantal van Call of Duty Black Ops 2 nu nog op 12 miljoen, terwijl de game in 2012 al uitkwam.
We zijn uiteraard erg blij met de franchise, maar hoe komt het nu eigenlijk dat de games zo immens populair zijn en blijven? Verveelt de formule inmiddels niet? Wij gingen dit nader bekijken en zetten de conclusies voor jou onder elkaar!

Vertrouwde franchise

Na twaalf delen voelt de franchise toch enigszins vertrouwd. Ontwikkelaar Infinity Ward, bekend van onder andere de Modern Warfare serie en de originele Call of Duty games, is al sinds 1999 succesvol in het produceren populaire first-person shooters. Eerst begon het met Medal of Honor games, waarna het bedrijf in 2003 begon aan de oude Call of Duty serie.
Toentertijd waren deze games redelijk verwant aan de Medal of Honor serie, mede omdat zij zich afspeelden in de Tweede Wereldoorlog. Daar bracht Infinity Ward met Modern Warfare verandering in. De franchise is vanaf toen steeds meer een eigen karakter gaan ontwikkelen, omdat de setting veel vrijer bepaald kon worden.
In latere games werd ontwikkelaar Treyarch betrokken in het proces. Zij zijn verantwoordelijk voor onder andere de Black Ops serie en World at War. De ontwikkelaars zijn in elk geval beide al jaren een vaste waarde binnen de Call of Duty games franchise.
Dit zorgt er mede voor dat mensen een vertrouwd gevoel hebben bij de games. Veel mensen hoeven een stuk minder overtuigd te worden, waardoor de game met zijn goede naam al een stap voor heeft op nieuwkomers.
Bovendien is er in de reeks Call of Duty games nog geen titel geweest die echt slecht scoort. Kortom, de game heeft inmiddels met de naam vertrouwen gewonnen en we hebben tot nu toe geen reden gehad om dit niet te geloven.
81044

Toffe multiplayer

De game heeft natuurlijk een ijzersterke multiplayer, die door gamers massaal gespeeld wordt. Het succes van deze muliplayer heeft zo zijn redenen. Er wordt doorgaans namelijk een hoop aandacht besteed aan de content van deze modus.
Bij het design van de maps vindt er actief overleg plaats en worden maps uitvoerig getest door derden (andere designers, codeurs, producenten) zodat de levels zo uitgebalanceerd mogelijk zijn en de doelgroep zoveel mogelijk tevreden wordt gesteld.
In een wereld waarin de spanningsboog van mensen alleen maar kleiner aan het worden is, zijn games die snel wegspelen een absolute pré. Call of Duty games sluiten hier dan ook goed op aan, met name bij de multiplayer.
In deze modus zijn de maps relatief klein, vergeleken met veel online modi in andere first-person shooters. De gameplay focust zich vooral op mid- en close range vuurgevechten wat de snelheid ook ten goede komt. Veel spelers wisselen rennen snel af met combat, waardoor het je een gevoel geeft dat je lekker door de maps heen kunt rushen.
Ook zijn er doorgaans geen voertuigen en andere objecten aanwezig die het spel zouden kunnen vertragen. Het aspect snelheid is in de online modi in Call of Duty games altijd al een belangrijke factor geweest en dit is bij de laatste games alleen maar meer op de voorgrond gekomen.
Bij Advanced Warfare kreeg dit natuurlijk een boost door de double jump, die mogelijk werd gemaakt door het Exoskeleton. In Call of Duty Black Ops 3 is online gameplay wederom lekker vlot, mede doordat spelers de mogelijkheid hebben om constant te kunnen rennen.
Daarnaast vinden een hoop mensen het heerlijk om een multiplayer shooter te kunnen spelen, zonder te veel poespas. Je hoeft geen Call of Duty master mind te zijn om plezier van de multiplayer te ervaren.
In die zin zijn de games dan ook redelijk bereikbaar voor mensen die er niet echt in thuis zijn. Call of Duty games worden door veel mensen als leuk bevonden, of ze er nu goed in zijn of niet. Hiermee slaat het dan ook weer twee vliegen in eén klap!
81045

Een verhaallijn waar over is nagedacht

Aan de campaign wordt er een hoop aandacht besteed, zodat deze er bij elke release weer haarfijn in elkaar zit. Het verhaal is goed uitgedacht en de karakters die in de game verwerkt zitten, zijn vaak erg sterk en realistisch. Wel hebben Call of Duty campaigns meestal een patriotisch veramerikaniseerd karakter, waar je soms doorheen dient te prikken.
Toch is het zaak om het spel hierdoor niet te laten bederven en dit met een korreltje zout te nemen, want zoals we weten wordt in het Call of Duty verhaal (toekomstig) Amerika zelf ook op de schop genomen, ook in negatieve zin.
Daarnaast ziet alles er natuurlijk gewoon mooi uit. Bij de campaign modus krijg je daarom het gevoel dat je in een soort interactieve film zit. Het speelt daarom erg lekker weg en je volgt automatisch goed wat er aan de hand is.
De makers van de Call of Duty games nemen de campaign modus dan ook uiterst serieus en trekken alles uit de kast om een zo origineel, volledig en interessant mogelijk verhaal te kunnen vertellen. In de game Advanced Warfare werd bijvoorbeeld de medewerking verleend van niemand minder dan acteur Kevin Spacey, die onder andere de hoofdrol speelt in de hitserie House of Cards. In de game vertolkt hij de rol van Jonathan Irons, leider van de de militaire corporatie Atlas, die kwade plannen in zijn mars heeft.
81046

Subtiele vernieuwingen

Ondanks dat de franchise al heel lang trouw nieuwe spellen op de markt brengt, lijkt het niet zo te zijn dat de spelers van de games het te repetitief vinden worden. Elk jaar zijn er een hoop mensen die niet kunnen wachten op de game en de nieuwe content die het met zich meebrengt.
Call of Duty games zijn naast alle elementen die juist zo herkenbaar zijn, ook precies verschillend genoeg. Zo loopt de Call of Duty tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog tot aan 2065 en zijn er games uitgegeven in de meest uiteenlopende sferen.
Toen Call of Duty stopte met het focussen op gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, heeft de game veel meer vrijheid gecreëerd om het milieu van de game creatief in te richten. Dit brengt verandering in onder andere de omgeving, wapens, missies, etcetera.
De Call of Duty van afgelopen jaar: Advanced Warfare is een goed voorbeeld hiervan. Omdat de game zich in een compleet nieuw tijdperk afspeelt, krijg je weer een andere indruk van de games, vergeleken met de voorgangers. In de toekomst worden oorlogen anders uitgevochten en dat levert mogelijkheden voor het ontwikkelen van zo’n game op. Op deze manier kunnen er nieuwe features als het Exoskeleton verwerkt worden, die ervoor zorgen dat het spel zich ook in de lucht bevindt.
Ook in Black Ops 3 zitten weer invloedrijke vernieuwingen die de game voor gevorderde Call of Duty spelers weer interessanter maakt om te ontdekken. In de nieuwe trailers die zijn vrijgegeven kun je goed zien waar de vernieuwingen nu in zitten.
81047

Marketing en de doelgroep

Uit alle vorige punten werd duidelijk waar de kwaliteiten van Call of Duty zit. Alleen deze kwaliteiten kunnen er bijna niet alleen voor zorgen dat Call of Duty al lange tijd zo’n populaire reeks games is en blijft. Het feit dat Activision de games uitgeeft, zorgt er natuurlijk ook voor dat de game door een hoop mensen opgemerkt wordt.
Aangezien Activision eén van de grootste uitgevers is op het gebied van games, gaat er grote aandacht uit naar de Call of Duty franchise. Omdat er bij uitgevers als Activision op grotere schaal geadverteerd kan worden, is het bereik van Call of Duty titels automatisch groter dan wanneer dit niet zo zou zijn.
De leeftijd van de doelgroep speelt hierin ook een rol. De leeftijdscategorie die het meest Call of Duty games speelt, valt tussen de 18 en de 30 jaar. Dit is nu net de leeftijdsgroep die het meeste geld heeft om aan games uit te geven en hiertoe bereid is.
Kun je geen genoeg krijgen van Call of Duty? Bekijk dan onze Call of Duty wiki!

Populair Nieuws