Jarenlang zijn gaming headsets de trend geweest voor competitieve gamers, maar de laatste tijd wordt steeds meer gekozen voor IEM’s. Hoe is die verandering tot stand gekomen?
Iedereen die vroeger op zoek was naar een complete gaming-setup, kwam uiteindelijk uit bij
audio. En in dat geval was er meestal een standaard antwoord: haal een gaming headset in huis. Op die manier heb je een over-ear koptelefoon, vaak met een sound signature die gericht is op ‘gaming’ en tegelijkertijd ook nog een microfoon om te communiceren met teamgenoten.
Dat het zo gebruikelijk was om een gaming headset aan te bieden, komt ook door de strategie van de grootste fabrikanten van gaming accessoires.
Sony, Turtle Beach,
Steelseries, Corsair,
Razer, Sennheiser en ga zo maar door. Allemaal richten ze zich op gaming headsets voor de ‘echte’ gamers, om het uiterste uit hun ervaring te halen.
Maar de audiomarkt is veranderd en dat merken ook de eerder genoemde bedrijven. Sony heeft bijvoorbeeld
Audeze overgenomen en maakt draadloze oordopjes die gemaakt zijn voor gaming en Razer heeft met de
Razer Moray zijn eerste IEM’s (In-Ear Monitors) op de markt gebracht.
Opkomst van chi-fi
Die nieuwe producten van de grote fabrikanten van gaming accessoires is alleen geen gedurfde nieuwe set. Het is een reactie op een trend die nu steeds meer begint op te vallen. Gamers stappen steeds vaker over op IEM’s in plaats van een traditionele gaming headset. En die verschuiving komt grotendeels door China.
IEM’s zijn niet nieuw. Al decennia worden ze gebruikt door muzikanten op het podium, om te monitoren hoe hun eigen stem of het geluid van de complete band klinkt - vandaar de naam In-Ear Monitors. Vroeger waren die oordoppen bovendien behoorlijk duur, maar de laatste paar jaar komen er steeds meer IEM’s uit China die extreem goedkoop zijn.
Waar je voor een gaming headset al snel meer dan 100 euro kwijt bent, kan je een IEM al scoren voor een paar tientjes. En dan hebben we het niet over een IEM van een lage kwaliteit. De
Moondrop Chu II is bijvoorbeeld slechts 18,99 euro. En de Truthear x Crinacle Zero wordt gezien als één van de beste IEM’s voor gaming en heeft een prijskaartje van
46,99 euro.
Wat is echt belangrijk voor games?
De stijgende populariteit van chi-fi IEM’s komt niet alleen door de prijs, maar ook omdat steeds meer gamers beseffen wat er belangrijk is als het aankomt op audio. Jarenlang hebben fabrikanten gaming headsets aangesmeerd die ‘perfect’ zijn voor games, waarbij de bass flink is opgeschroefd om je oren te laten trillen bij explosies.
En ja, dat kan voor een toffe ervaring zorgen bij explosieve singleplayer games, maar als audio écht belangrijk is - zoals bij competitieve shooters - dan is een overmatige hoeveelheid bass niet een voordeel. Sterker nog, het kan de belangrijke geluiden compleet verstoppen in de mix.
In competitieve games is het belangrijk om voetstappen en andere belangrijke cues te horen, iets wat veel beter lukt met de meeste IEM’s uit China. Een IEM heeft van nature een veel kleinere soundstage dan koptelefoons - omdat het de akoestiek van je oorschelp compleet overslaat - maar in de meeste gevallen wel veel betere imaging.
En met name dat laatste is belangrijk. Door een juiste plaatsing van het geluid, weet je precies van welke kant je tegenstanders komen of in welk gedeelte van de map er wordt geschoten. Een kleinere soundstage kan daar zelfs bij helpen, omdat de details niet in de ‘verte’ verstopt worden, maar intiem worden gepresenteerd. Het is alsof je een radar hebt voor je oren.
Het is dan ook niet zo vreemd dat spelers die IEM’s gebruiken soms worden beschuldigd van valsspelen. Zo groot kan het verschil zijn. Het is zeker het proberen waard en gelukkig kan je dat doen voor een lage instapprijs.