Top 6 redenen waarom Marvel films als een magneet werken

Article
zaterdag, 18 juli 2015 om 15:03
xgn google image
Met Ant-Man krijgt het filmuniversum van Marvel er weer een nieuwe superheld bij. Hoewel hij niet zo bekend is, bewees Guardians of the Galaxy al dat niet alleen grote helden goed scoren. Wij ontdekten zes redenen waarom Marvel films zo’n enorme aantrekkingskracht hebben.
Superhelden en superheldinnen hebben iets bijzonders. En dan hebben we het niet alleen over hun krachten, maar ook over hun talent om ons nieuwsgierig te maken. Want we kijken maar wat graag naar hun avonturen. De Marvel films slagen er eveneens in om diezelfde nieuwsgierigheid op te wekken.
Ant-Man is dan niet de grootste held die je je kunt voorstellen (dat kun je vrij letterlijk opvatten), maar zijn verhaal zal ongetwijfeld veel publiek trekken. Marvel weet dat voor elkaar te krijgen door een aantal belangrijke elementen te combineren. We hebben eens goed naar de Marvel films gekeken en vonden zes redenen waarom ze als een magneet werken!

6. Humor

Je realiseert je het misschien niet direct, maar Marvel films bevatten verrassend veel humor. Soms is deze subtiel, zoals het feit dat Thors hamer in The Avengers: Age of Ultron een beetje meegeeft als Captain America deze probeert op te tillen. Andere grappen, zoals de vele sarcastische opmerkingen van Iron Man, zijn wat opvallender.
Hoe het ook zij, de humor weet zowel liefhebbers van de strips als mensen die totaal geen verstand van superhelden hebben te laten lachen. Dat komt ook omdat superhelden in films meer dan ooit met onze alledaagse wereld geconfronteerd worden. Denk maar aan de eerste film met Thor: wanneer zijn vrienden op aarde komen, ziet dat er hilarisch uit.

5. Herkenbaar

Zelf zullen we natuurlijk nooit zulke krachten kunnen gebruiken als de dames en heren in de Marvel films. Toch kunnen we ons altijd met hen identificeren: superhelden zijn (en blijven) vaak mensen die ook fouten maken of zwakkere momenten hebben. De posttraumatische stress van Tony Stark in Iron Man 3 is daarvan een goed voorbeeld.
Daarnaast spelen universele thema’s, zoals acceptatie, moed en vriendschap een rol in het leven van iedere superheld. Thor mag dan wel feitelijk een god zijn, maar familie is voor hem net zo belangrijk als voor de gemiddelde voorbijganger op straat. Het zijn dit soort karakteristieken die ervoor zorgen dat we onze helden begrijpen en met hen meeleven.

4. Prachtige beelden

Om werelden vol goden, aliens, mystieke krachten en state-of-the-art technologie tot leven te wekken, maken de Marvel films veel gebruik van computeranimatie. Dat levert beelden op die we in het dagelijks leven nooit zouden zien, maar die zo geloofwaardig lijken dat we er daadwerkelijk door worden meegesleept.
Guardians of the Galaxy toonde ons complete, kleurrijke werelden, terwijl Captain America: The Winter Soldier ons trakteerde op kolossale luchtschepen die het luchtruim boven Washington D.C. onveilig maakten. Alles ziet er echt en spectaculair uit, waardoor de films van Marvel zonder uitzondering een lust voor het oog zijn.

3. Topacteurs

Superheldenfilms hebben soms nog steeds een slechte reputatie. Zo zei actiester Jason Statham ooit dat hij Marvel films niet authentiek vindt en dat zelfs zijn oma in een dergelijke film zou kunnen spelen. Gelukkig zijn een heleboel topacteurs het niet met hem eens, waardoor we dankzij Marvel een paar prachtige acteerprestaties hebben gezien.
Dat begon al toen Robert Downey Jr. werd gecast als Iron Man en daarmee zijn carrière een wederopstanding zag maken. De lijst met topacteurs die in Marvel films hebben gespeeld, groeit sindsdien gestaag. Zo zagen we Samuel L. Jackson, Cobie Smulders en Robert Redford al, terwijl Michael Douglas een rol heeft in Ant-Man.

2. Actie

Bij Marvel films weet je dat je flink wat actie kan verwachten. Het gaat nou eenmaal vaak om conflicten tussen superhelden en superschurken en dat moet wel op grootse wijze in beeld worden gebracht. Vooral Age of Ultron trakteerde ons op adembenemende scènes: al in de eerste minuten vindt er een hectisch gevecht plaats.
Ook in andere films van Marvel zit meer dan genoeg actie. Denk maar aan de confrontaties tussen Captain America en de Winter Soldier of Iron Man en de Mandarin. Ook de invasie van de Chitauri in de eerste Avengers, waarbij New York het zwaar te verduren kreeg, liet ons op de puntjes van onze stoelen zitten.

1. Fanservice

Maar de belangrijkste reden dat Marvel films zo’n enorme aantrekkingskracht hebben, is de fanservice die ze bieden aan stripliefhebbers. De films bevatten talloze verwijzingen naar hun bronmateriaal, die soms alleen door de echte Marvel fans worden begrepen. Het ontdekken van een easter egg kan dan ook veel voldoening opleveren.
Eerder noemden we al dat Captain America Thors hamer een klein beetje kon optillen: in de strips is Captain America een van de weinige stervelingen die waardig genoeg is om de hamer te gebruiken. Ook verwijzingen naar niet-Marvel films komen voor: zagen jullie bijvoorbeeld dat Pulp Fiction-citaat in Captain America: The Winter Soldier?
Laat vooral in de reacties weten waarom jullie wel (of niet) van Marvel films houden!

Populair Nieuws