Waarom je The Bridge moet kijken

Article
donderdag, 07 januari 2016 om 13:20
xgn google image
The Bridge seizoen 3 is recentelijk uit. Minstens zo sterk waren seizoen 1 en 2. En daarom geven we je 5 redenen waarom je The Bridge moet kijken. Dit is Scandinavische crime van het hoogste niveau!

5. Zweedse en Deense connectie

Wat hebben Zweden en Denemarken met elkaar gemeen? Een brug die de twee landen met elkaar verbindt. En nog belangrijker: een moord. In seizoen één (zonder twijfel de beste van de drie!) wordt namelijk op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden. Het is dé reden waarom de Zweedse en Deense politie met elkaar moeten samenwerken.
En zo maken we kennis met de Zweedse agente Saga Norén (gespeeld door Sofia Helin) en de Deense agent Martin Rohde (gespeeld door Kim Bodnia). In alle drie seizoenen is Zweden onlosmakelijk met Denemarken verbonden in diverse moordzaken en die samenwerkingen vinden we minstens zo interessant als de onopgeloste moordzaken! Al is dat niet de voornaamste reden waarom je The Bridge moet kijken.

4. Interessante personages

Een andere reden waarom je The Bridge moet kijken, zijn de interessante personages. Waar je soms in crimeseries een paar uitschieters hebt op acteervlak is dat bij The Bridge zeker niet het geval. Wel heb je hoofdrolspeelster Sofia Helin. Maar zonder de andere leden van de cast is The Bridge een stuk minder leuk.
De gehele cast van het politiebureau is interessant, alsook de mensen die een rol daar omheen spelen. In seizoen 1 en 2 leren we de vriendelijke Mette (gespeeld door Puk Scharbau) bijvoorbeeld kennen, de ex van Martin. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar.
Ook interessant is de moordenaar die centraal staat in seizoen 1. We gaan die niet hier verklappen, maar het is een persoon die al vroeg in beeld komt. En iets wat je als kijker echt niet ziet aankomen. Hoe kan een moordenaar gelijktijdig charmant en eng tegelijk zijn? Je ziet het allemaal in The Bridge. Bovendien speelt deze persoon ook nog een belangrijke rol in heel seizoen 2.

3. Spannend

En dan zijn we aangekomen bij de top 3 van waarom je The Bridge moet kijken. Belangrijk bij een crimeserie is natuurlijk dat het spanend is om naar te kijken. Want zonder spanning kun je net zo goed een ander genre opzetten. Op de achterkant van seizoen 2 prijkt groot de quote: “Een van de spannendste series die u ooit heeft gezien.” Natuurlijk is dit marketingtechnisch wijs.
Maar het is wel waar. De verhaallijnen van seizoen 1,2 en 3 zijn sterk en er zullen mar weinig kijkers zijn die door hebben wie de seriemoordenaar is. Het wordt nooit horrorachtig spannend, maar elke aflevering bevat weer zulke intrigerende onthullingen dat je door móet kijken. The Bridge is sterk, sensationeel en spannend.

2. Humor

Toch zijn er meer Scandinavische series die spannend zijn en daarom is dat niet de voornaamste reden om te kijken. Dicte en The Killing zijn bijvoorbeeld ook erg sterk en aan te raden. Dan is de vraag: wat onderscheidt The Bridge van andere crimeseries? Dat is zonder twijfel humor.
Humor die voor een groot deel geleverd wordt door absurde situaties. In seizoen 1 en 2 gaan de hoofdrollen uit naar Helin en Bodnia, twee agenten die samen moeten werken. Het punt is alleen dat ze totaal van elkaar verschillen. Agent Martin heeft duidelijk gevoelens en toont warmte. Iets waar Sofia niet toe in staat lijkt: zij is een workaholic met duidelijke trekken van autisme.
Empathie is een woord dat niet voorkomt in haar vocabulaire. Situaties zijn daardoor soms zo pijnlijk dat ze pijnlijk grappig worden. Iets wat zich doorzet ook in seizoen 3 waar Saga moet samenwerken met een nieuw persoon. Net als Martin weet ook Henrik in eerste instantie niet hoe hij om moet gaan met Saga. Maar toch sluiten ze Saga uiteindelijk in haar hart. En zo komen we aan bij de welverdiende nummer één van dit lijstje.

1. Sofia Helin

Als kijker ga je van Saga houden. In het begin denk je echt: wat is dit voor vrouw? Later ontdek je dat ze littekens op haar ziel heeft. Ze is niet voor niets wie ze is. Ze heeft nare problemen meegemaakt. Iets wat meer dan ooit duidelijk wordt in seizoen 3.
Saga wordt gespeeld door Sofia Helin. Het grappige is dat wanneer je interviews ziet met Helin, er niets van Saga overblijft. Een teken dat ze haar rol dus ijzersterk weet te vertolken. Het mooiste is dat ze dingen zegt die je niet ziet aankomen omdat ze 200 procent eerlijk is. Ze neemt geen blad voor de mond en zegt wat ze denkt.
Als ze voor het eerst bij iemand in de auto zit moet je niet gek opkijken dat ze op de man afvraagt of hij net seks gehad heeft. Dat die vraag not done is, begrijpt ze niet. Als kijker begrijp je Saga ook niet helemaal. Maar zij maakt The Bridge en dus gaat alle eer uit naar Sofia Helin!

Populair Nieuws